Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.4.24 / dotaz č. 190584
Jaké řešení fotovoltaiky byste doporučil pro bytový dům (SVJ). SVJ se skládá ze dvou vchodů, každý vchod má přípojkovou skříň (elektro), 4 podlaží a v každém vchodě je 8 bytových jednotek (celkem tedy 16 BJ). Dále máme vlastní zdroj tepla - tepelné čerpadlo pro ohřev vody a topení, roční spotřeba TČ je cca 45 MWh. Naše představa je, že vyrobená energie by byla distribuována do BJ i do tepelného čerpadla (dle alokačního klíče). Zatím máme od realizačních firem nezávazné nabídky na jednu nebo dvě FVE. Varianta dvou FVE je zdůvodňována nutností registrace energetického sdružení formou založení dalšího podnikatelského subjektu (IČO) při počtu členů ve sdružení nad 10 (ve variantě dvou FVE by byly založeny 2 sdružení do 10 členů). Dále nám je doporučováno řešení bez baterií, za mě je ale toto řešení nevýhodné v tom, že po setmění nebudeme mít k dispozici energii vyrobenou vlastní FVE.
Dobrý den
pro přesnější doporučení potřebujeme co nejvíce dat o spotřebě energie. Zároveň je důležité , jak bude vypadat systém aktivní zákazník a energetické společenství po jeho spuštění v 07/2024.
Do té doby bych navrhoval počkat.
Technické zhodnocení bude závislé na počtu BJ které se do systému zapojí a jejich spotřebě. Bylo by dobré mít alespoň několik dnů v týdnu na alespoň 30% BJ.
Zda řešit baterii bych nechal na podrobnější výpočet. U baterie je důležité si uvědomit že energie dovnitř a ven není zdarma ale vychází na cca 2,5Kč/ kW. Tato cena klesá v souvislosti s celkovým snižováním pořizovacích nákladů.

Pošlete mi prosím data ne email.
S pozdravem Severa