Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.3.24 / dotaz č. 190705
Vlastníme nemovitost starou nejméně 160 let. Dům je obdélníkového půdorysu o rozměrech 11x22 m. Podélná osa je orientována ze severu na jih. Na naší nemovitost navazují stáje, které dříve sloužily pro koněspřežku. Budova je zhotovena z kamene a obvodové zdi jsou silní cca 90 cm. Z cihel jsou zhotoveny pouze stropy místností. Tyto stropy mají křížovou klenbu a jednotlivé klenby překrývají prostor o rozměrech 5x5 metrů. M9stnost , která je nejvíce na jih má samostatný vstup a nenavazuje na ostatní místnosti. Tato místnost nemá žádnou podlahu, pouze udusanou hlínu. Právě v této místnosti se nejvíce projevuje největší problém našeho domu. Tím je neexistující spodní izolace a vzlínající vlhkost prostupující od podlah do zdí.
Ještě dvě doplňující dvě informace.1) Naše nemovitost se nachází na pozemku s vyšší hladinou spodní vody, která má minimální možnost odtoku vzhledem ke zvyšování okolních silnic. 2) Nemovitost je v ochranném pásmu národní kulturní památky.

Obracím se tedy na Vás s žádostí o posouzení jakým způsobem v této době provést izolaci podlah a stěn našeho domu. Zvažovali jsme zhotovení nových podlah pomocí IGLLU systému, ale nevíme zda je toto vhodné v našich podmínkách stavby.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Z Vašeho popisu vyplývá, že se jedná o stavbu, kde způsob sanace a odvlhčení je složitou disciplínou. Sanačních metod je na výběr dost, ale vždy závisí na konkrétní stavbě, zjištění a uvážení všech vlivů na současný stav a samozřejmě v neposlední řadě jak se bude a k čemu sanovaná stavba užívat. Zaslouží si tedy odborný posudek s vyhodnocením možných variant založený na stavebním průzkumu, dle potřeby i na hydrogeologickém posouzení lokality od geologa.
K systému iglú lze obecně říci, že se jedná o velmi dobrý způsob vybudování vzduchoizolační dutiny, kde díky mírnému proudění vzduchu dochází k trvalému průběžnému snižování vlhkosti vzlínající v ploše stavby. Dutina přiléhá ke svislým zdem, tudíž proudění vede i k mírnému snížení vlhkosti zdiva.
Jedná se tedy o typickou bezbariérovou metodu, nejčastěji užívanou právě tam, kde bariérové metody, mezi které patří na prvním místě „podříznutí“, není z nějakých důvodů možné, respektive nákladově neúnosné.
Při sanaci staveb platí zároveň, že jedno opatření nestačí a vždy se hledá nejvhodnější kombinace opatření dalších. Tedy v pořadí – hlavní sanační opatření – doplňkové sanační opatření – další opatření. Tam patří i opatření související s hydrogeologickou situací a spodní vodou.
K dané problematice existuje řada materiálů, něco jsem například nalezl na stavebním portálu www.sb-portal.cz, - článek „Průzkum příčin vlhnutí zdiva a metodika návrhu sanace“ z července 2008. Jeho autor se dlouhodobě sanací zabývá.
Nutno připomenout, že se nejedná jen o odvlhčení, ale právě rovněž o to, zda bude místnost nebo objekt v budoucnu vytápěna, jak je to s řešením radonu apod.
Doporučit Vám ještě mohu, vzhledem k povaze problému, osobní bezplatnou konzultaci v rámci poradenství osobního ve středisku EKIS, tedy například v www.eccb.cz, kam lze zavolat a objednat si termín. Zde lze hlouběji analyzovat dotaz.
Ing. J. Veselý, poradce,
Energy Centre, Náměstí Přemysla Otakara II 25, České Budějovice.
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk