Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.3.24 / dotaz č. 190821
D.den v roce 1990 jsme si pořídili solarni ohřev vody a dostali jsme částečnou dotaci , nyni jsme v RD,jsme důchodci,manzelka pracuje, RD vlastnime byla nam nabídnuta fotovoltaika s dotaci a za 1 Kč, máme nárok na pořízení fofovoltaiky za 1 Kč děkuji za odpověď
Dobrý den,
pro jednoznačnou odpověď bychom potřebovali více podrobností. Předpokládám, že se nyní jedná o program Nová zelená úsporám light a fotovoltaiku pro přípravu teplé vody.

Obecné podmínky jsou:
- vlastnictví RD, na který žádáte dotaci,
- pobírání starobního důchodu nebo invalidního důchodu 3. stupně za všechny členy domácnosti (nebo pobírání příspěvku na bydlení či přídavků na děti). Pokud manželka pracuje a zároveň pobírá starobní důchod, tak to nevadí,
- trvalé bydliště v objektu počínající před 12.9.2022.

Pokud jsou tyto podmínky splněny, můžete žádat o dotaci v NZU light.
Dotace se poskytuje na stavební opatření (okna, dveře, zateplení fasády, střechy, podlahy apod.), a to až do výše 150 000 Kč.
Dále se podpora poskytuje na solární přípravu teplé vody (termický nebo fotovoltaický systém) a to až do výše 90 000 Kč.

Co se týče předchozí podpory na solární ohřev vody - Obecně NZU light podporu neposkytuje, pokud na stejný typ opatření byla již podpora v minulosti poskytnuta, a to po 1.1.2009. Nebo pokud by nové zařízení snižovalo přínosy původních podpořených opatření, např. tepelné čerpadlo s ohřevem vody nebo solární systém včetně všech variant fotovoltaických systémů.

Pokud byla dotace na původní solární systém obdržena už v roce 1990, tak to zřejmě nebude překážkou.

Více informací o programu najdete na stránkách: https://novazelenausporam.cz/