Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.3.24 / dotaz č. 190833
Dobrý den, dostala jsem na vás kontakt že by jste mohli být na pomocný s dotací zelená úsporám. Zateplovali jsme půdu u řadového domku + měníme vstupní dveře.
Budu rada když by jste se ozvali děkuji.
Dobrý den,

děkujeme za dotaz.

Aktuálně jsou otevřené dvě relevantní dotační výzvy.
Standardní Nová zelená úsporám pro bytové domy. V této výzvě je třeba opatřeními dosáhnout alespoň 10% úspory na jednotlivých energiích. To se zjistí po výpočtu, výpočet se dokládá k dotační žádosti.
Dále je nutné, aby navržená opatření splňovala podmínky - u zateplení stropu/podlahy půdy se jedná (obecně) o minimálně 250 mm izolantu, u šikmin 300 mm izolantu.
Výše dotace je 600 Kč / m2 zateplovaných ploch přiléhajících k vytápěné obálce budovy.
Vchodové dveře - nové musejí splňovat parametr součinitele prostupu tepla Ud=1,02 W/m2.K nebo nižší a musejí být instalovány v souladu s normou ČSN 74 6077 Okna a vnější dveře – Požadavky na
zabudování. Výše dotace je 2200 Kč / m2.
Dále dostanete dotaci 25 000 Kč na zpracování dotačního projektu. Ten je obvykle dražší.
Při dílčím zateplení doporučujeme propočítat výši dotace, porovnat s dodatečnými výdaji na projekt a posoudit, zdali se Vám to vyplatí.

Druhou možností je využití program Nová zelená úsporám Light. Ten je určen pro nízkopříjmové domácnosti - např. domácnosti tvořené penzisty, osobami s invaliditou 3. stupně nebo domácnosti, které pobírají příspěvek na bydlení nebo přídavek na dítě.
Požadavky na zateplení jsou obdobné (zateplení stropů/střech 300 mm), dveře musejí být tepelněizolační a instalované podle normy viz výše.
Výše dotace je 50 000 Kč na zateplení podlahy půdy nebo 120 000 Kč, pokud se jedná o zateplení střechy + podlahy půdy, to by bylo nutné identifikovat dle konkrétního řešení.
Výše dotace na vchodové dveře je 18 000 Kč.
Zde žádný projekt není a vyřízení je ze strany pracovníka EKIS zdarma.

Po upřesnění Vám poskytneme více informací, ať už zde elektronicky, nebo u nás při osobní konzultaci.

Odpovídá:  Mgr. Jindřich Syrový ml. - EKIS Kolín SIGREEN tisk