Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.3.24 / dotaz č. 191110
Dobrý den!

1) V programu Oprav Dum Po Babicce jsem se dočetl, ze dotaci lze využít na venkovní stínicí techniku, podmínkou je ale, že systém musí být vybaven pohyblivými prvky pro nastavení úrovně zastínění. Splňují tuto podmínku klasické rolety, které se stahují nahoru a dolů, ale nemají pohyblivé části jako žaluzie?

2) Jak se vypočítá celková výše dotace v programu ODPB? Svůj projekt jsem konzultoval se dvěma energetickými specialisty a dostal jsem od nich rozdílné výpočty - na základě naprosto stejné projektové dokumentace. Jak se mohu ujistit, že bude v žádosti zahrnuto vše, na co mám nárok?

Dekuji
Dobrý den,
ad 1) Stínící technika je podporována v rámci komplexního zateplení - podporovaná oblast A, nelze žádat o dotaci na stínící techniku samostatně. Podpora se poskytuje na pořízení a instalaci trvale instalovaných stavebních výrobků venkovní stínicí techniky s pohyblivými prvky, umožňujícími nastavení úrovně zastínění, které slouží ke snížení tepelné zátěže místností nacházejících se uvnitř obálky budovy. Venkovní rolety tuto podmínku splňují.

ad 2) Dotace v rámci oblasti podpory A je vypočtena na základě m2 zateplované kontrukce, měněné otvorové výplně a ploše stínících prvků. Rozdílné výsledky mohou být způsobeny např. nejsnými údají z projektové dokumentace, jako je stanovení součinitele prostupu tepla obálkou budovy.
Odpovídá:  Ing. Karel Pejchal - EKIS Praha Enviros tisk