Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.3.24 / dotaz č. 191142
Dobry den,
v dotaci v programu NZU standard (rodinné domy) - pro oblast C.1 (TC+FV) je odkazano na kap. 4.3.3.2, kde je uveden pozadavek na 400l ohrivac. Je do 400l zapocitavana i nadrz pro otopnout vodu (a nejen na pitnou (boiler)) - tj. je mozne tento pozadavek splnit napr. dvemi nadrzemi - 150l otopna voda + 250l pinta voda - obe nahrivane tepenym cerpadlem?
Dekuji.
Dobrý den,

Děkuji za Váš dotaz ohledně specifikací pro dotaci v rámci programu NZU standard pro oblast C.1 (TC+FV) a požadavků na ohřívač teplé vody.

Na základě podrobného zkoumání podmínek, konkrétně kapitoly 4.3.3.2, a dále vašeho navrhovaného řešení s dvěma nádržemi (150l otopná voda + 250l pitná voda) nahřívanými tepelným čerpadlem, je nutné zdůraznit, že podle stanovených specifikací musí být instalován zásobníkový ohřívač teplé vody o celkovém jmenovitém objemu minimálně 400 litrů.

Je tedy zásadní, aby celkový jmenovitý objem ohřívače teplé vody dosahoval minimálně 400 litrů, jak je uvedeno v pravidlech programu. Z tohoto důvodu by použití dvou nádrží s celkovým objemem 400 litrů, přičemž jedna z nich by byla pro otopnou vodu, neodpovídalo specifikacím, neboť požadavek je na celkový objem teplé vody, nikoli odděleně na pitnou a otopnou.

Vzhledem k tomu, že specifikace vyžaduje minimální celkový objem teplé vody a neodděluje ji podle jejího účelu (pitná voda vs. otopná voda), je nezbytné dodržet tuto požadovanou hodnotu 400 litrů pro ohřívač teplé vody. Proto doporučuji, abyste pro přesnou a závaznou odpověď konzultovali tuto situaci přímo se Státním fondem životního prostředí ČR prostřednictvím kontaktního formuláře na jejich webové stránce: https://novazelenausporam.cz/kontaktni-formular/.

Doufám, že tato odpověď objasnila vaši otázku a poskytla jasný směr pro další kroky. Pokud máte další dotazy nebo potřebujete další informace, neváhejte se obrátit.
Odpovídá:  Ing. Arch. Petr Kvasnička - 4066 - EKIS Plzeň NOVASAVE tisk