Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.3.24 / dotaz č. 191203
Dobry den,
(navazuji na dotaz/odpoved z 25.3.24 / dotaz č. 191075)
V puvodnim dotazu bylo tazano je li mozna kombinace kombinace podpor/dotaci C.1 (TCA) + C.2 (TČV)
(tj. jen TCA, nikoliv TCA+)

V kap. 4.3. jsou pak jako nepovolene kombinace uvedene: "C.2 - příprava teplé vody a C.1 - tepelné čerpadlo pro vytápění a ohřev vody (TCA+, TCV+, TCK+, TC+FV) "
tj. zde jsou zakazany kombinace s plusovou variantou). Nebo se na puvodni dotaz vztahuje nektere jiny z bodu v teto kapitole?
Dekuji za upresneni.
Dobrý den,

Nesmíte jen číst zkrácené názvy, ale musíte za těmito třípísmennými zkratkami vidět oblast, která se podporuje. Podívejte se na to obecně - může být smyslem podporovat něco, co již ve srovnatelné variantě, za pomocí stejného nebo obdobného systému je nebo bylo již podpořeno?
Systém C.1 TCA : Tepelné čerpadlo vzduch-voda pro vytápění
Systém C.1 TCA+: Teplené čerpadlo vzduch-voda pro vytápění a ohřev vody
Systém C.2 TČV: Tepelné čerpadlo pro ohřev vody

Na první pohled zde u kombinace TCA a TČV není překrytí. Ovšem při používání v běžně rozlehlých domácnostech do 200-300m2 obytné plochy, je nesmyslem jedním tepelným čerpadlem vytvářet vodu pro vytápění a druhým, samostatným tepelným čerpadlem vytvářet vodu pro mytí (dříve označovanou jako TUV- teplá užitková voda). Právě druhé teplené čerpadlo na vodu (TUV) bude téměř na hranici ekonomiky a životnosti, protože toto čerpadlo bude pracovat v létě jen 20 minut denně, v zimě cca 40-50 minut max., samozřejmě podle počtu obyvatel RD.

Navíc, ve vašem případě se musíte dívat i na oblast již provedenou C3. Pokud totiž u tohoto opatření již používáte bojler pro ohřev vody (TUV) - jedná se opět o duplicitu dotací!!!
Což je opět i na straně 19 manuálu zakázaná shoda s opatřením C3, které jste již učinili. Byla totiž spousta chytráků, kteří se takto fond snažili ožebračit a využít nezalepenou skulinu v metodice NZÚ. Proto byly nově od února 2024 tyto paralelně dotačně řešené úspoty jednou provždy vyřešeny. Někomu to již ale asi prošlo...
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk