Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.4.24 / dotaz č. 192058
Dobrý den,

v kterých dotačních programech je možno čerpat dotaci na pořízení TČ a výměnu oken u RD.
Možnost financovat výměnu oken jsem našel pouze u Nová zelená Light pro důchodce.

Děkuji za info

Dobrý den,
dotační program na zateplení (včetně výměny oken) či výměnu zdroje, ale i další oblasti podpory, např. solární systémy, větrání s rekuperací, děšťovka, zelená střecha apod. pro rodinné domy je aktuálně Nová zelené úsporám (NZU).
Odkaz na stránky programu: https://novazelenausporam.cz/

NZU má aktuálně 3 typy podprogramů:
- Standardní NZU - určeno pro všechny vlastníky rodinných domů,
- Oprav dům po babičce - určeno zejména pro komplexní rekonstrukce,
- Nová zelená úsporám light - určeno pouze pro některé skupiny vlastníků (starobní důchodci, invalidní důchodci 3. stupně, domácnosti s příspěvkem na bydlení či přídavky na děti). Podpora je pouze na zateplení (včetně oken) a pořízení solárního systému pro přípravu teplé vody.

Každý program má určitá specifika.

Dotace na pořízení tepelného čerpadla by byla možná zřejmě ze standardní NZU. Důležité je, co bylo původním zdrojem tepla. Podporuje se přechod z kotle na tuhá paliva s nižší než 3. emisní třídou, z lokálních topidel na pevná paliva, z elektrického vytápění a z plynového kotle staršího 10 let.

Výměnu oken podporují obecně všechny programy. Nejjednodušší je NZU light. Pokud do tohoto programu nespadáte, je potřeba posoudit, zda zvažovaná opatření plní podmínky např. standardní NZU. Samotná výměna oken obvykle podmínky standardní NZU neplní a je potřeba okruh opatření rozšířit, např. o zateplení fasády, stropu pod půdou apod.

Pro více informací navštivte stránky programu Nová zelená úsporám, případně doporučuji osobní či online konzultaci v některém ze středisek EKIS.