Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.4.24 / dotaz č. 192395
Dobrý den,

měli bychom na Vás dotaz ohledně možné dotace...Váš kontakt jsme zjistili na internetu.

Bydlíme s manželem ve starším rodinném domě, já ještě pracuji, manžel již v důchodu.

Asi před 10 lety jsme nechali v části domu vyměnit okna za plastová. V loňském roce jsme si nechali nainstalovat tepelné čerpadlo - stálo nás to cca 500.000 Kč. Zatím jsem si hradili vše z vlastních finančních prostředků. Předtím jsme měli sice automatický kotel (cca 12 let), ale ten se porouchal a tak jsme se rozhodli pro TČ, část domu byla vytápěna i akumulačkami....Možná jsme si mohli požádat o dotaci, nevím....

Nyní chceme měnit zbývající část oken, máme již objednanou firmu, cena bude cca 168.000 Kč. Naše finančné prostředky "se tenčí". Rádi bychom se zeptali, zda by nebyla možnost dotace.

Byli bychom Vám vděční za radu.

S pozdravem
Dobrý den,
děkuji za Váš dotaz.
Ohledně výměny zdroje tepla. Původní kotel, který jste měli před tepelným čerpadlem byl jaké emisní třídy? Pokud 1. nebo 2. tak by šlo zpětně zažádat o dotaci na výměnu zdroje tepla.

Na dotaci na částečnou výměnu oken bohužel nejspíše nedosáhnete. Jelikož není celá domácnost ve starobním důchodu, tak můžete žádat "jenom" z dotačního programu Nová zelená úsporám. Ta má ale podmínky nastavené tak, že částečná výměna oken na splnění podmínek dotace nebude stačit. Leda, že byste přidali třeba zateplení půdy, nějaké stěny, apod. (více rozšítit rozsah energetických úspor).

Pěkný den