Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.4.24 / dotaz č. 193164
Výrobna - FVE s čerpáním zeleného bonusu. FV pole bylo zasaženo krupobitím a některé panely to poškodilo. Tyto panely je možné vyměnit za panely úplně stejných parametrů , ale od jiného výrobce. Co vše musím splnit v legislativě, abych tyto panely mohl vyměnit, aniž by mě při kontrole nehrozilo odnětí licence, nebo nějaká sankce.

děkuji
Dobrý den,

Panely (dále jen fotovoltaické moduly) v případě zasažení krupobití, pokud se nejedná o totální zničení výrobny (100% fotovoltaických modulů), lze modul za modul vyměnit. V případě, že bude dodržena podmínka, že moduly budou mít stejný špičkový výkon (Pmpp), pak tuto výměnu můžete provést kdykoliv a není nutný žádný jiný souhlas.

Samozřejmostí je, že se jedná o práci ve výškách, a o práci pod napětím, musí tuto výměnu provést pracovník - elektrikář, který má oprávnění min.§6 práci pod napětím a je proškolen z hlediska BOZP.

V případě, že by náhodou špičkový výkon Pmpp nových modulů nebyl zcela shodný s původními moduly, je důležité dodržet skutečnost, že celkový součet nově montovaných fotovoltaických modulů nesmí být vyšší než součet odebraných poškozených modulů. To je základní podmínka pro to, abyste jako výrobce s licencí v případě zeleného bonusu nebo si nemusel dělat speciální posudek na nepřekročení jmenovitého výkonu fotovoltaické soustavy. Tento posudek je možný udělat, ale jeho výpočet je zbytečně ekonomicky pro malé instalace nevhodný a bránící výměně.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk