Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.4.24 / dotaz č. 193196
Dobrý den, s manželkou chceme postavit rodinný dům, který bude stát na místě, kde momentálně stojí 100 let starý dům. Starý chceme nechat zdemolovat.
Chtěli bychom využít EKIS bezplatné poradenství ohledně využití dotací pro realizaci naší stavby. Rádi bychom zjistili, která dotace je pro naši situaci nejvhodnější a jak se dají kombinovat.

Co jsme se koukali, tak by jsme rádi splnili dotační podmínky programu "Oprav dům po babičce". Z toho pak vychází naše požadavky na dům - nízká energetická náročnost, fotovoltaika, rekuperace, zateplení. Nechceme například zelenou střechu a recyklaci šedé vody. Máme zavedený plyn, tak pravděpodobně zůstaneme u tohoto zdroje vytápění.
Dala by se zároveň čerpat i dotace programu NZÚ či jiných programů?

Budeme rádi za odpověď a případně za online schůzku. Je to možné? Děkuji za informace.
Dobrý den,
v programu Nová zelená úsporám "Oprav dům po babičce" lze žádat o dotaci i na výstavbu nového domu na místě původního v případě, že energeticky vztažná plocha nového rodinného domu nepřekročí 350 m2 a k odstranění původní stavby došlo bezprostředně a v souvislosti s přípravou stavby nového domu.
Vše je potřeba doložit povolením od stavebního úřadu.

V programu lze získat dotaci na všechna Vámi zamýšlená opatření.
Výše dotace při splnění požadovaných parametrů:
- Zateplení stěn, střechy, stropy, podlahy nad suterénem: 1300 Kč / m2
- Nové výplně otvorů: 4900 Kč / m2
- Zateplení podlahy na zemině: 1700 Kč / m2
- Dotace na projekt (Oprav dům po babičce): 50 000 Kč
Výše dotace vychází z m2 jednotlivých konstrukcí a zároveň až 50 % z celkových přímých realizačních výdajů, maximálně 1 mil.
- Dotace na FVE: až 200 000 Kč
- Dotace na systém řízeného větrání se zpětným získáváním tepla až 105 000 Kč
Nejvýhodnější je žádat na všechna opatření v jedné žádosti a programu získáte tak nárok na kombinační bonus 10 tis za každou kombinaci podoblasti.

V případě zájmu o osobní schůzku nebo online konzultaci kontaktujte prosím přímo naše konzultační středisko EKIS na email nebo telefon.