Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.4.24 / dotaz č. 193262
Dobrý den,
prosím o pomoc a spolupráci při získání dotace Nová zelená úsporám "Dešťovka".
Jsem s manželkou majitel rodinného domu, oba jsme příjemci starobního důchodu jako jediného příjmu peněz.
Koupil jsem čtyřkubíkovou nádrž, domácí vodárnu, předělal okapy a nyní mám plně funkční systém na zachycení dešťové vody a její znovu použití pro zalévání. Vše mohu doložit účty.
Rád bych získal alespoň nějakou dotaci, bohužel ale nevím jak na to.
Můžete mě prosím zkontaktovat.
Děkuji
Dobrý den,

na úvod musím sdělit, že skutečnost, že jste s manželkou příjemci starobního důchodu, na podání žádosti nemá vliv. Zřejmě jste zaregistroval dotační program Nová zelená úsporám light pro seniory a další tzv. nízkopříjmové domácnosti, ale ten dotaci na dešťové jímky neobsahuje. Je třeba se zaměřit na podprogram Nová zelená úsporám (standard) dotačního programu HOUSEnerg Modernizačního fondu - Rodinné domy.

Podstatnou informací je skutečnost, že podporována jsou pouze taková opatření, která byla realizována a uhrazena po 1. lednu 2021. Platby provedené před tímto datem (včetně záloh) nejsou způsobilým výdajem. Opatření jste zřejmě realizovali po 1.1.2021, takže tento požadavek splňujete, ovšem nikoliv ten následující.

Jedná se o skutečnost, že opatření v Podoblasti D.2, tzv. dešťovka, spadá do Oblasti D - Adaptační a mitigační opatření, napomáhající snížení dopadů změny klimatu. Cituji ze závazných pokynů pro poskytnutí dotace:

"Podpora se poskytuje na opatření realizovaná na stávajících rodinných domech a novostavbách a je podmíněna kombinací s opatřením v oblasti A nebo B (včetně nákupu RD) nebo C.1 až C.4, pokud není uvedeno jinak. V případech, kdy je podpora poskytována na objekt ve výstavbě, bude vyplacena až po dokončení stavby."

Uvedené oblasti a podoblasti jsou následující:
A – ZATEPLENÍ
B – NOVOSTAVBA
C.1 – VÝMĚNA ZDROJŮ TEPLA
C.2 – PŘÍPRAVA TEPLÉ VODY
C.3 – FOTOVOLTAICKÉ SYSTÉMY (FVE)
C.4 – VĚTRÁNÍ (VZT)

Pokud jste tedy provedli pouze samotné osazení nádrže na dešťovou vodu, byť s dalšími příslušnými úpravami, bez kombinace s některým z výše uvedených opatření, bohužel nesplňujete podmínky pro získání dotační podpory. Dešťovku je nutné kombinovat s opatřením pro snížení energetické náročnosti domu - jedná se o nové pravidlo platné pro žádosti podané po 26.9.2023.

Bohužel nemám dobrou zprávu. I tak přeji hezký den.

Jan Pašek
Odpovídá:  Doc., Ing., Ph.D. Jan Pašek - Ekis Plzeň Západočeská univerzita tisk