Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.4.24 / dotaz č. 193301
Dobrý den,

měl by na Vás dotaz ohledně vyúčtování energií. Dnes jsem dostal vyúčtování od našeho dodavatele energií, který se stará v celém bytovém domě o topení a vodu. Minulý rok v létě jsem si nechal vyměnit od svého zaměstnavatele (firemní byt) radiátory. Firma (majitel bytu) vše nahlásila na příslušné místo (nejméně třikrát během roku), kde nám bylo řečeno, že měřiče tepla momentálně nemůžou přemontovat z důvodu nemoci jejich zaměstnance. Nevím, jestli firma na topení zapomněla, ale celou topnou sezonu jsem topil bez měřičů. Když byl na řadě odečet, bylo to opět nahlášeno a teprve poté mě byly měřiče přemontovány.

Jakým způsobem my může firma vypočítat výši spotřeby bez měřičů a tuto spotřebu mi naúčtovat? Jedná se o nějaký průměr nebo má firma vůbec právo mi toto období účtovat?

Předem velice děkuji za odpověď.

S pozdravem


Dobrý den, doručuji nastudovat vyhlášku o rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé vody pro dům
Od 1. ledna je účinná novela vyhlášky č. 269/2015 o rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé vody pro dům, a to pod novým označením č. 274/2023 Sb.

Je zde uvedeno:
§ 3 ostavec (3) V zúčtovací jednotce, ve které u příjemců služeb nejsou instalována měřidla podle zákona o metrologii nebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění, poskytovatel služeb spotřební složku rozdělí mezi příjemce služeb stejným způsobem jako složku základní.

Co je složka základní se dočteme v § 3 odstavec 1
základní složky určí poskytovatel služeb podle klasifikační třídy ukazatele energetické náročnosti budovy podle průměrného součinitele prostupu tepla podle přílohy č. 6 k této vyhlášce; takto určenou základní složku může následně snížit či zvýšit až o 10 procentních bodů. služeb.
Rozdělení nákladů na základní a spotřební složku se v zúčtovací jednotce provede pro dané zúčtovací
období pouze jednou. U všech příjemců služeb je vždy v základní složce rozúčtována na 1 m započitatelné podlahové plochy stejná částka.

Doporučuji kontaktovat dodavatele tepla a by Vám daný postup vysvětlil.

Pokud máte pochybnosti o způsobu výpočtu vaší spotřeby, doporučuji se obrátit na dodavatele energií. Můžete také zvážit konzultaci s právníkem, aby jste se ujistil, že jsou dodržovány všechny příslušné právní předpisy.

Odpovídá:  Ing. Jan Kvasnička - EKIS Plzeň ArchEnergy tisk