Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.4.24 / dotaz č. 193345
Dobrý den,

prosím o radu v následující situaci. Plánuji kompletní rekonstrukci bytu v bytovém domě o 4 bytových jednotkách. U zbývajících bytů již byla vyměněna původní dřevěná okna za plastová, zbývá jen náš byt. Jaké jsou podmínky pro získání dotace na výměnu oken? Jaký subjekt je oprávněn o dotaci zažádat? Vlastník bytu či pouze SVJ?
Forma organizace v našem domě probíhá transformací, SVJ ještě nebylo ustaveno, bytové jednotky jsou v osobním vlastnictví, dům je však historicky spravován v rámci ne příliš funkčního bytového družstva. Lze výměnu oken financovat z vlastních zdrojů s fakturou na vlastníka bytu a o dotaci požádat později (po ustavení funkčního SVJ)?
Vzhatuje se dotace i na vstupní dveře do bytu vedoucí do společných prostor, tj. nevytápěné chodby?

Děkuji za odpověď

Vážený pane,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz do poradny i-EKIS.

U bytových domů je možné žádat na výměnu oken o dotaci z programu Nová zelená úsporám light pro nízkopříjmové obyvatele, kde žadatelem je vlastník bytové jednotky. Vlastník bytové jednotky musí splňovat podmínky programu a to:
• V bytovém domě byla kompletně vyměněna okna za nová s izolačním zasklením nejméně v 75 % bytů a vyměněná okna (s izolačním dvojsklem nebo lepší) mají lepší tepelně izolační vlastnosti než okna v bytě žadatele.
• Žadatel je majitel bytu nebo podílu v bytovém družstvu a byt trvale obývá déle než od 12. září 2022.
• Všichni členové domácnosti pobírají starobní důchod, nebo invalidní důchod 3. stupně, nebo domácnost pobírala příspěvek na bydlení nebo přídavek na děti v období od 12. září 2022 nejméně jeden měsíc.
Zde Vám příslušný EKIS, který oslovíte pomůže bezplatně s podáním žádosti a dalšími kroky k získání dotace. Je nezbytné, aby souhlas se záměrem podepsali vlastníci ostatních bytů na předepsaném formuláři.

Pokud nejsou splněny podmínky pro výše zmíněné, je možné žádat o dotaci z programu NZU pro bytové domy (SVJ, Bytová družstva), kde je nutné splnit podmínky programu a zde je žadatelem SVJ nebo bytové družstvo. Bohužel je pravděpodobné, že výměnou oken pouze v jednom bytě, se nesplní podmínky na minimální úsporu ve výši 10% oproti stávajícímu stavu. Zde je nezbytné si nechat vypracovat dokumentaci v rozsahu požadavků programu, na kterou je ale možné získat také dotaci.

Financování výměny oken je vždy závislé na konkrétním dotačním titulu, ze kterého by se čerpala dotace. K vašemu dotazu ohledně dveří do společných prostor musíme konstatovat, že toto není podporováno v žádném programu.

Doufám, že je odpověď dostačující, nebo pokud budete mít nějaké další doplňující dotazy, můžete je formou doplňující otázky položit zde, případně telefonicky či navštívit osobně některé z poradenských středisek EKIS ve vaší blízkosti.

S přátelským pozdravem

Ing. Ladislav Jůna,
EKIS, Praha 5
Odpovídá:  Ing. Ladislav Jůna - EKIS Praha Ing. Jůna tisk