Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.4.24 / dotaz č. 193520
Prosím Vás o vyjádření k mému záměru. Mám přiznanou dotaci na NZÚ LIGHT Fotovoltaický ohřev vody a to tu původní v loňském roce a zda jí neporuším tím, že ve snaze maximálního využití vyrobené energie panelů, rozšířím počet a výkon panelů na 5kWp, použití hybridního střídače 5,5 kW a včetně připojení baterie také na cca 5kW. Samozřejmě, vše nad 90000 Kč bych si hradil sám a při zachování priority ohřevu vody v boileru.
Vážený pane,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz do poradny i-EKIS.

Dotace NZU light je určena pro výrobu elektrické energie na ohřev TV. Jednou z důležitých podmínek je na instalovaný výkon FV systému 1kWp jen nutné mít objem 45 litrů v zásobníku. U Vás by to znamenalo mít objem 225l pro spotřebu TV. Systém, který popisujete neodpovídá podmínkám programu, nicméně Váš systém můžete rozdělit na část určenou pro ohřev TV a část určenou pro využití v bateriovém úložišti pro další potřeby.

Doufám, že je odpověď dostačující, nebo pokud budete mít nějaké další doplňující dotazy, můžete je formou doplňující otázky položit zde, případně telefonicky či navštívit osobně některé z poradenských středisek EKIS ve vaší blízkosti.

S přátelským pozdravem

Ing. Ladislav Jůna,
EKIS, Praha 5
Odpovídá:  Ing. Ladislav Jůna - EKIS Praha Ing. Jůna tisk