Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.4.24 / dotaz č. 193536
Dobrý den, chtěla bych vysvětlit vyúčtování tepla v městském bytě. Chtěla bych pochopit, jak se Ulimex dopočítává k nákladům za teplo v bytě. Předem děkuji za pomoc Jeřábková
Dobrý den,
vzhledem k tomu, že neznám Vaší konkrétní fakturu - rozúčtování, vysvětlím princip rozdělení nákladů a vyúčtování podle vzorové faktury firmy ULIMEX, které je zpracováno podle vyhl. 269/2015 Sb. v platném znění.

V úvodu jsou uvedeny identifikační údaje zúčtovací jednotky vč. započitatelné podlahové plochy bytu.

Dále je uvedena celková spotřeba tepla a náklady na vytápění celého bytového domu. Tyto náklady jsou rozděleny na dvě složky v %, tak jak je máte uvedeno ve smlouvě s rozúčtovatelem. V této souvislosti upozorňuji, že pro rozúčtování od 1.1.2024 se stanoví základní složka podle klasifikační třídy ukazatele energetické náročnosti budovy (dle PENB). Tuto hodnotu můžete změnit o +- 10 procentních bodů (rozhodnutí shromáždění vlastníků). Základní složka, která je v rozsahu 40 - 60 % se rozděluje podle započitatelné podlahové plochy, spotřební složka pak podle náměru spotřeby tepla na vytápění.
Ze základní složky se stanoví náklad v Kč/1 m2 započitatelné podlahové plochy - celkové náklady děleno celkovou plochou domu.
Ze spotřební složky se stanoví hodnota nákladu na jeden "přepočtený dílek" - náklad spotřební složky děleno součtem všech přepočtených dílků domu.
Přepočtené dílky pro každou bytovou jednotku jsou uvedeny v kolonce "Odečty měřidel v bytě". Jsou zde uvedeny odečty dílků indikátorů v jednotlivých místnostech, které jsou přepočteny podle vlivu náročnosti vytápění dané místnosti - jedná se o koeficient polohy místnosti v domě, na kterou světovou stranu je obrácena venkovní stěna, koeficient výkonu podle velikosti radiátoru a koeficient přestupu tepla podle typu radiátoru. Odečtené dílky se vynásobí těmito koeficienty, výsledné přepočtené dílky se sečtou pro celý byt.
V kolonce Náklady na byt se pak vypočte základní složka z m2 x náklad v Kč/m2 a spotřební složka z přepočtených dílků x náklad na dílek.

Pro informaci je zde uveden referenční příjemce, tj. průměrná hodnota nákladů v Kč/m2 a porovnání vůči danému bytu. Na závěr pak srovnání s minulými obdobími.

Dne 22.4.2024, Ing. Václav Rybář
Odpovídá:  Ing. Václav Rybář - EKIS Ústí nad Labem K Faktor tisk