Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.4.24 / dotaz č. 194524
Dobrý den,
máme jednoku prodejnu, kde je vytápění radiátory a k tomu je ve stropě critalové vytápění. Dosud bylo vyúčtování tak, že se náklad celého domu dělil dle plochy (s použitím koeficientů). Teď nově to dělají tak, že použijí odpočet kalorimtru v kotelně, které jsou pro tuto větev a k tomu napočítají základní i spotřební složku z critalového vytápení, které není měřené. Tzn. fakticky prostor hradí teplo dvakrát. Je to tak správně? děkuji
Vážený pane,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz do poradny i-EKIS.

Vyúčtování musí být provedeno v souladu se zákonem č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, zákonem č. 67/2013 Sb. o službách, vyhláškou č. 269/2015 Sb. o pravidlech pro rozúčtování nákladů na vytápění a dodávku teplé vody a případně nařízením vlády č. 366/2013 Sb. o úpravě některých záležitostí souvisejících s bytovým spoluvlastnictvím, vše v aktuálním znění. Celkové rozúčtování všech prostor musí v konečném součtu pokrýt celkové náklady na vytápění celého domu. Pokud rozúčtování v celém objektů probíhá stejným způsobem, který jste popsal a výsledkem je vyrovnaná bilance nákladů na straně příjmů a výdajů, pak by způsob výpočtu mohl být v pořádku. Jestliže se tento způsob výpočtu použije pouze pro Váš prostor, pak to není v souladu s vyhláškami. Doporučoval bych reklamovat vyúčtování a požádal bych o celkové rozúčtování pro všechny prostory ve správcovské společnosti. Ke změně způsobu rozúčtování by jste také měli obdržet rozhodnutí a přesný popis jak dochází k vyčíslení spotřeb.

Doufám, že je odpověď dostačující, nebo pokud budete mít nějaké další doplňující dotazy, můžete je formou doplňující otázky položit zde, případně telefonicky či navštívit osobně některé z poradenských středisek EKIS ve vaší blízkosti.

S přátelským pozdravem

Ing. Ladislav Jůna,
EKIS, Praha 5
Odpovídá:  Ing. Ladislav Jůna - EKIS Praha Ing. Jůna tisk