Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.5.24 / dotaz č. 194671
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda je možné, že podle vyúčtování tepla a vody za rok 2023, mám za teplo platit skoro trojnásobek toho, co minulé roky. Zvláštní totiž je, že moje spotřeba je stále skoro stejná. Dokonce byla menší něž roky předchozí. Podle vyúčtování jsou celkové náklady za teplo celé bytovky trojnásobně vyšší než předchozí roky, což chápu - noví sousedé, a malé děti. Stejně tak jsou vyšší náklady na teplou a studenou vodu, ale to ještě není tak velký rozdíl. My bydlíme v přízemí a zatímco ostatní sousedé nad námi mají přeplatek, tak my nedoplatek skoro 20 tisíc. A to máme od minulého vyúčtování zvýšené zálohy. Je na místě podání reklamace? Od roku 2020 nám náklady na teplo a vodu dělali okolo 25 tisíc, tím jak se každý rok zdražuje, to bylo za rok 2022 skoro 30 tisíc. Ale najednou za rok 2023 je to skoro 50 tisíc. Jaký je prosím Váš názor?
Mockrát děkuji.
Dobrý den,
nelze Vám z výše uvedených informací odpovědět - zda-li je chyba v rozůčtování či celá používaná metodika vašeho rozůčtování je špatná. Jako nájemce však máte právo požadovat objasnění fakturovaných částek a vysvětlení způsobu jejich výpočtu.
Každý objekt, který nemá licenci na obchodování s energiemi musí k rozpočítání energií přistupovat dle zákoných vyhlášek, kterou je v tomto případě .

Ve Sbírce zákonů ČR vyšla vyhláška č. 274/2023 Sb., kterou se mění vyhláška č. 269/2015 Sb., o rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé vody pro dům, ve znění vyhlášky č. 376/2021 Sb. Novela je účinná od 1. 1. 2024.

Tzn. měli byste dostat veškeré Faktury, spotřeby z podružného měření a informace o způsobu rozpočítávání, rozůčtování energí v danném objektu. Ideální je a brzy bude také již zákonem povinné v takovýchto případech osadit poměrové měřiče spotřeby tepla - tzv. Kalorimetry, které budou měřit přesné odběry jedntoltivých nájemců a dle metodického vzorce uvedené v této závazné vyhlášce č. 269/2015 Sb. budou rozpočítávány na jedntoltivé bytové jednotky.

Co se týká Vašeho dotazu na nárůst ceny tepla, tak ta se odvíjela v rámci regionu a způsobu výroby tepla. Zkoušeli jsem Vám dohledat veřejný zdroj k této problematice, ale nic relevantního jsme nenašli. Můj odhad je že republikový průměr se pohyboval okolo 36%. V určitých lokalitách mohl být nárůst i vyšší v závislosti na vstupu paliva (zemní plyn, biomasa, uhlí) a tal= márustu min. mezd a dalších vstupů nákladů výsledné jednotkové ceny.

S pozdravem
David Sýkora
Odpovídá:  Ing., Ph.D. David Sýkora - M-EKIS Ostrava, Ing. David Sýkora, Ph.D. tisk