Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.1.11 / dotaz č. 25366
Dobrý den,chtěla bych se zeptat na nejvýhodnější variantu vytápění+ohřev vody ve starém domě.Je to byt 27 m2 a má 2 místnosti.Nemá sprchový kout,ten musíme postavit a udělat rekonstrukci elektřiny. Má komín,jak je starý nevím.Je to malý byt pro syna,tak bych ráda věděla vstupní nákladnost každé investice,je li možné aspon orientačně?Děkuji za odpověd Relovská
Dobrý den, s ohledem na minimum informací (původní zdroj tepla,rozvody vytápění a ohřevu TP, přípojka ZP, dispozice bytu, stavební konstrukce, stáří objektu...) bude naše odpověď velmi obecná. Pokud je objekt připojen na rozvod zemního plynu, bude pro Vás za daných okolností nejsnažší a nejjednodušší plynový kotel v turbo provedení na vytápění a přípravu TV, případně elektrokotel.
Jiné zdroje (kondenzační kotel, tepelné čerpadlo a jiné) nejsou s ohledem na velikost bytu výhodné.
Co se týče investice:
1. Plynový kotel s příslušenstvím 20.000-25.000 Kč, pokud nejsou rozvody a radiátory v bytě, počítejte dalších cca 30.000 Kč. GJ tepla stojí cca 400-450 Kč.
2. (Pokud není přípojka na ZP) - Elektrokotel s ohřevem TV - cca 15.000 Kč + případné rozvody a radiátory. U této možnosti je nutno požádat o nízký tarif. GJ tepla stojí cca 800-900 Kč.

Spotřeba tepla malého bytu je cca 20 GJ/rok

V případě dalších nejasností Vám doporučejeme kontaktovat energetického auditora, který na základě přesnějších podkladů upřesní navržené možnosti, včetně výpočtů návratnosti.
Energetické auditory najdete na stránkách MPO

*Go012011*
Odpovídá:  Ing. Vladimír Novotný* - EKIS Brno, Energ-servis
Téma:  Ostatní
tisk