Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.1.11 / dotaz č. 25452
Dobrý den!
Rekonstruujeme rodiný domek v Trhových Svinech a chtěli bychom instalovat panely pro solární ohřev užitkové vody na vytápění jendopatrového rodiného domku. Tyto panely bychom chtěli instalovat na jižní, pipřípadě západní část střechy. Tak že bych se Vás chtěl zeptat, zda by jste mi mohla doporučit firmy z jihočeského kraje, které se zabívají montáží tohoto typu ohřevu. Děkuji.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

V Jihočeském kraji je řada firem, které se zabývají montáží solárních kolektorů. Prakticky celý seznam dodavatelů naleznete na www.zelenausporam.cz, kde jsou všichni ti, jednotlivci i montážní firmy, kteří se zaregistrovali do programu dotací. Vyhledávat tam lze podle kraje, databáze je poměrně velká. Poblíž lze jmenovat například firmu ENVI Třeboň, která se dlouhodobě zabývá problematikou kolektorů různých typů, kde budou znát kvalitní dodavatele. Dále například firma JH Solar Plavsko, která montuje osvědčené kolektory Heliostar. Rovněž typů kolektorů je více, takže je dobré si ujasnit, zda plochý, nebo trubicový vakuový. Stejně výrobci (Stiebel Eltron, Regulus, Quantum a další). Možností je i zvolení systému integrovaného do krytiny, například od firmy Bramac. Rozhodně by se nemělo šetřit na kvalitě vlastního kolektoru, tedy sledovat kvalitu provedení jednotlivých částí – rám, zasklení, provedení trubic, selektivní vrstva apod., tedy zvolit známého výrobce, jehož kolektory jsou na trhu déle.
Vlastní instalaci je potřeba navrhnout na optimální výkon dle tepelné ztráty domu. Tu je potřeba znát, pokud skutečně zvolíte variantu s přitápěním. Pokud by se instalace omezila na ohřev TUV, pak postačí 2 až 3 kolektory na běžný RD se 4 až 6 obyvateli. Podle toho se zvolí i objem solárního boileru (zpravidla 200 až 300 l). Spotřeba vody může být individuální. V případě s přitápěním se volí 4 až 6 nebo i více kolektorů a větší akumulační nádrž dle skutečné tepelné potřeby domu. Užitek z využití slunce pro přitápění bude především v přechodném období na jaře a na podzim. Největší podíl na krytí tepelné ztráty nastane tehdy, bude-li dům dobře zateplený a jeho ztráta se bude blížit nízkoenergetickému standardu. Doporučuji tomu přizpůsobit provedení rekonstrukce domu, pokud je součástí prací zateplení, určitě doporučuji na tloušťkách izolací a trojsklech nešetřit. Většinou to již neznamená velký rozdíl v konečné ceně. Například ve střeše podkroví se doporučuje od 30 do 40 cm. Optimální návrh zateplení je dobré konzultovat s projektantem, který se tím zabývá, případně využít osobních bezplatných konzultací středisek EKIS (např. www.eccb.cz).

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

*Op200111*