Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.1.11 / dotaz č. 25464
Začínám pracovat na projektu změny stavby rozestavěného rodinného domu před dokončením. Stojíme před otázkou na jakou úroveň dům zateplit - zda volit koncepci nízkoenergetického či pasivního domu. Předpokládáme rovnotlaké nucené větrání s rekuperací, uvažuje se případně i o využití tepelného čerpadla, zatím předpokládáme teplovodní podlahové vytápění. K disposici je pouze elektrická energie, dům je umístěn v podhůří Jeseníků ve výšce cca 600 m n. m. Investor má omezené finanční prostředky. Co je z dlouhodobého hlediska finančně výhodné? Na seminářích se setkávám s různými názory, mám obavu, že nejsou nezávislé,jsou ovlivněny ekonomickými zájmy přednášejících zastupujících většinou dodavatelské firmy. Děkuji za radu a odpověď.
Zdravím. Váš dotaz je velmi obecný a nelze na něj konkrétně odpovědět. Asi rozhodující je, v jaké fázi rozestavěnosti dům je a co je ještě přijatelné udělat. Tlačit se do pasivního domu za každou cenu asi rozumné není, na druhou stranu stavět dům vědomě tak, že při vynaložení minimálních nákladů je možné dům mít v pasivním standardu a toto ignorovat a postavit jej záměrně horší také není správné. Abych uvedl příklad. Pokud je dům rozestavěný ve fázi, kdy je hotová hrubá stavba, osazena okna a zateplení z nějakých příčin nemůže být větší jak 200 mm, tak dohánět kvalitu tepelných izolací obálky budovy pouze střechou je problematické. V tomto konkrétním případě nám vyšlo, že by ve střeše muselo být 900 mm PUR pěny, popřípadě 1300 mm climatizéru.
Na druhou stranu nekoupit si kvalitní okna, ať již dřevěná či plastová, nedat okolo nich příslušné pásky, mít okna pouze s jednoduchým těsněním, zateplit stěnu místo 200 až 300 mm EPS pouze 100 mm a pod. mi přijde nesmyslné.
Takže odpověď v obecné rovině:
Z dlouhodobého hlediska je výhodné mít dům s co nejmenší závislostí na okolí - tedy spotřebovávat co nejméně dodávané energie.
Zdraví
Roman Šubrt

*Op200111*