Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.1.11 / dotaz č. 25609
Dobrý den,
u cihl.domku z 30.let mám povalovavý trámový strop - trámy cca 200mm x 150 mm kladené těsně vedle sebe. Na půdě není vybudované obytné podkroví. Neboť v části domu nebyl strop omítnut - původně kolářská dílna - při rekonstrukci na obytné prostory jsem provedl zateplení a skladbu stropu následovně (směrem ze zdola): vnitřní sádrokart. a palubkové podhledy - parotěs. folie - miner. vata cca 12cm - paropropust. folie - trámy (výška 20cm) -původni betonová mazanina (cca 3cm -5 cm)- separační PVC folie - lehčený strojní beton (cca 5-8cm). Mam dotaz, zda separační folií nedošlo k uzavření stropu a možnosti vzniku plísní a hub (v jedné části je i koupelna). Pokud je nějakým způsobem skladba stropu nesprávná, jaké řešení navrhujete ? Lze provést například odvětrání stropu vytvořením několika děr skrz lehčený beton, trámy až po první folii a tím alespoň částečně zajistit únik par ?
Děkuji mnohokrát.
Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu na skladbu stropu uvádím:
Parotěsná folie, uložená pod minerální vatou, zabraňuje pronikání vodní páry z obytných místností do tepelné izolace a tím jejímu znehodnocování. Další vrstvy, ze kterých je složen rekonstruovaný strop a jsou uloženy nad touto tepelnou izolací, by měly být touto parotěsnou folií taktéž před vlhkostí pronikající z obytných místností ochráněny. Předpokladem je, že parotěsná folie byla položena dostatečně pečlivě, bez mezer a ev. překrývání jednotlivých pásů folie bylo spojováno lepením a dále přelepeno. Vodní páry vznikající při používání bytu budou pohlcovány stěnami a sádrokartonovými podhledy a odváděny pravidelným větráním.
Protože původní betonová mazanina byla při rekonstrukci stropu již dostatečně vyschlá a tedy bez vlhkosti a pronikání vlhkosti z obytných prostor zabrání parotěsná folie, nemělo by dojít k uzavření vlhkosti v konstrukci stropu separační folií.
Navrtáním několika děr do jednotlivých vrstev stropu by odvádění ev. par příliš nepomohlo, spíše by umožnilo pronikání vzduchu s obsahem vodní páry do konstrukce stropu, případně nežádoucí kondenzaci vodní páry v chladnějších vrstvách stropní konstrukce.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk