Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.1.11 / dotaz č. 25610
Dobry den,
poradite jakou a jak silnou izolaci na dum pres 80 let stary? Sila zdi 45cm palena cihla - velice tvrda + pruhy hlinenych cihel ktere jsou ukryte ze vsech stran palenou cihlou. Dum je vytapen topidly waw. Nova okna a izolace stropu provedena. dekuji Ludvik
Dobrý den,

otázkou je zda máte nějaké problémy s vlhkostí zdiva (vnitřní prostorová vlhkost do 55%), pokud žádné nejsou doporučujeme certifikovaný kontaktní zateplovací systém s EPS (fasádní polystyren s tepelnou vodivostí do 0,039 W/m.K) o tl. 120 mm - tato tloušťka je optimální pro průměrné podmínky v ČR, pokud se dům nachází v oblasti z horšími klimatickými podmínkami je k tomu potřeba příhlednout. Zateplovací systémy z minerální vaty jsou vhodné zejména pro zdiva s problematickou vlhkostí.
Rozhodně provést i zateplení a ošetření soklu polystyrénem typu XPS, opět pozor na případnou vlhkost zdiva. Hydroizolace, pokud tam vůbec nějaká je, má životnost do 50ti let. Pokud má stavba další specifika doporučujeme si nechat zpracovat odborný posudek (energetický audit) s termovizní kontrolou.
Odpovídá:  Ing. Vladimír Novotný* - EKIS Brno, Energ-servis tisk