Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.2.11 / dotaz č. 25850
Dotaz na zatepleni ostění

Dobry den,

stavime rodinny dum z cihel Heluz Family 44 cm a kolem oken mame okenni profily vyplnene EPS. Okna jsou vsazena (na pur penu) v mistech, kde je ten polystyren. Neuvazujeme o dalsim zateplovani domu, na cihlu bude pouze normalni omitka, nicmene stavebni firma nam doporucila zateplit vnejsi osteni 2 cm EPS. Prosime o radu, zda je nutne vnejsi osteni zateplovat, nebo staci, ze jsou tam ty U-profily s EPS, je to dostatecne preruseni tepelneho mostu??. Dekuji mnohokrat za Vasi odpoved, pripadne zaslu foto
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Popisované provedení bude odpovídat typovému detailu, který má výrobce stavebního systému HELUZ tepelně technicky posouzený. U tohoto a obdobných typů vysoce izolačního obvodového zdiva velmi záleží na provedení kritických detailů, kterých je u běžné stavby několik. Osazení okna do stavebního otvoru je jeden z nich. Nyní se těmto detailům ze strany výrobců naštěstí již věnuje velká pozornost. Konkrétně firma HELUZ má zpracovanou příručku ‚Vyhodnocení kritických tepelných mostů‘, kde jsou zpracovány všechny detaily včetně zmíněného osazení okna výpočtem dvourozměrného teplotního pole a posouzením na požadavek tepelně technické normy ČSN 73 0540-2 z hlediska splnění nejnižší vnitřní povrchové teploty (teplotního faktoru).
Typové řešení využívá cihel krajových a krajových polovičních, které jsou opatřeny kapsou pro vložení extrudovaného polystyrénu (XPS) v tloušťce 3 cm. Uvádíte. Že byl použit EPS (expandovaný polystyrén), ten má o něco horší izolační vlastnosti, bylo by lépe použít materiál uvažovaný výrobcem systému. HELUZ pak v detailech doporučuje, resp. předpokládá, že budou v osazovací spáře použity příslušné funkční pásky. Jedná se o parozábranu na vnitřní straně, která chrání spáru před vnikáním vnitřní vlhkosti (kde může dojít pak ke kondenzaci a postupnému znehodnocování polyuretanové izolační výplně spáry). Z vnější strany je spára chráněna difúzní páskou, která umožňuje odvětrání případné vlhkosti z prostoru spáry, ale zároveň ji chrání před povětrnostními vlivy. Pásky je nutno osazovat při montáži oken, dodatečně je již nelze správně na okno nalepit Více se o nich dovíte na stránkách firem jako Isocell, Illbruck a další.
Dále se rovněž předpokládá, že zdivo bude opatřeno tepelně izolační omítkou v tl. 3 cm v ploše i na ostění.
Lze tedy konstatovat, že při provedení okna s dodržením všech těchto zásad by ke kondenzaci při běžném užívání bytu a normových podmínkách vnitřního prostředí (teplota a vlhkost vzduchu) nemělo dojít.
Na stavbách se setkávám dle zvyků různých firem se snahou osazení vylepšovat, nejlépe tak, jak se jim dobře provádí. V každém případě pokud bude okno opatřeno kapsou vyplněnou XPS po celém obvodu (nezapomenout na parapet), okno bude dobře na střed kapsy osazeno a k tomu se ještě provede klasické zateplení ostění po obvodu (i pod parapetem), nic se tím nezkazí. Je však na dobré zvážení použití okenních pásek. V moderním řešení stavby by asi již neměly chybět, nepřistupuje se k tomu však vůbec jako ke standardu. Pro investora jsou jistě nepříjemné i vyšší náklady montáže. Pokud se do toho investuje, je nutno dohlédnout na velkou kvalitu provedení.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk