Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.2.11 / dotaz č. 26001
Dobrý den,chtěl bych zateplit RD postavený z ytongu P2-400 37.5cm a okolnosti mě nutí použít polystyren max. síly 100 mm,nedokážu si spočítat jestli síla polystyrenu je kvůli rosnému bodu dostačující,vzhledem k použité tlouštce zdiva,popř. zda by nestačila síla polystyrenu jen 80mm? Nebo je v mém případě kvůli rosnému bodu lepší fasádní vata,ale opět jen do 100mm? Děkuji za odpověď.
Zdravím.
Otázka není ani tak o tom, jakou použít tloušťku zateplovacího systému, popřípadě jaký. Rozhodující jsou difuzní vlastnosti jednotlivých konstrukcí. Zde bude nejvíce rozhodující difuzní vlastnosti lepidla s perlinkou na zateplováku a tlooušťka a difuzní vlastnosti omítky.
Důležitá je také počáteční vlhkost Ytongu. V praxi se uvažuje s hmotnostní vlhkostí 4,5 % (dříve bylo v normách 6 %), ovšem expediční vlhkost je někde mezi 20 až 40 % a pokud je materiál na stavbě a prší na ně, může vlhkost ještě vzrůst.

Vedle pěnového polystyrénu či minerální vaty také můžete použít fenolickou pěnu, která má cca 2x lepší tepelně izolační vlastnosti než pěnový polystyrén nebo tzv. šedý polystyrén, který o cca 15 % více izoluje než bílý.
Doporučoval bych obrátit se na projektatnta, který by vám měl v rámci projektu spočítat bilanci kondenzace vodní páry a který bude moci vycházet z reálného stavu stavby a uvažovat konkrétní materiály.
Zdraví
Fr. David
Odpovídá:  DiS. František David* - EKIS Plzeň tisk