Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.3.11 / dotaz č. 26308
Dobrý den ,
hledám středisko EKIS které má zkušenosti s tzv. regulací „čtvrthodinového maxima“.Mám dotaz k efektu nasazení regulace. Na jednom z našich odběrů máme sjednáno tzv. roční maximum 1000 kW. K tomu sjednáváme na zimní měsíce 150 kW tzv. měsíčního maxima. Uvažujeme o instalaci automatické regulace maxima pro zařízení, která lze bez následků krátkodobě vypnout (například ventilátory kaloriferů, vratové clony, tryskač atd.)
Na odběru je instalováno celkem 2071 kW používaného instalovaného příkonu , z toho instalovaný příkon odpojitelných zařízení je 183,4 kW. Ze sledování sítě vyplývá , že většina špiček vzniká při spuštění hlavních strojů .Výskyt špiček nad 1000 kW pouze v zimním období napovídá , že jde o souvislost s vytápěním případně osvětlením.Přitom například v prosinci 2010 se ve 4 případech z 5 dostal odběr nad 1000 kW vždy při poklesu venkovních teplot hluboko pod bod mrazu. Ve firmě se nemůžeme dohodnout o tom, zda a jaký bude mít nasazení regulace efekt a návratnost. Já předpokládám efekt na úrovni snížení měsíčního maxima minimálně o 110 kW , spíše o 150 a maximálně je podle mne možno dosáhnout při využití celkového potenciálu na 936 kW, což by představovalo pro příští rok i snížení ročního limitu.
K problematice dodávám tolik, že jsem plně seznámen s konstrukcí ceny elektřiny , stejně tak s cenami a konstrukčními prvky systému regulace maxima , jde mi čistě o odborný odhad či zkušenost z podobné situace.

Předem děkuji za odpověď a přeji pěkný den. Pavel Minarčík
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz, na který nelze bez podrobných místních znalostí takto "na dálku" odpovědět. Na Vaši otázku, zda a jaký bude mít nasazení regulace efekt a ekonomickou návratnost Vám odpoví pouze projektant (s danými zkušenostmi - nejlépe se obrátit na dodavatele regulace, aby Vám poskytl seznam vyškolených projektantů z Vašeho okolí), který by vám danou aplikaci na místě vyprojektoval. Samozřejmě, že čím bude instaovaný sytém sofistikovanější (obsluhovat více odpojovatelných spotřebičů), bude sice investičně náročnější, ale po odladění a naprogramování priorit lze očekávat vyšší úsporu nejen za postihy při překročení 1/4 hod. maxima, ale změnu ve sjednávaném odběrovém diagramu, a tedy snížení nákladů na pořízení el. energie. Dle typu instalovaného systému lze dále i jinak konformně využívat naměřená data např. v rámci energetického manažerství - ať již z hlediska sledování jejich provozních charakteristik, či včasného hlídání poruch atp. příp. propojení s dalšími systémy (sledování energií, kompenzace atp.).

Zdraví Vás
M. Škopek


Odpovídá:  Ing. Martin Škopek* - EKIS Plzeň tisk