Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.4.11 / dotaz č. 26531
Dobry den,
zacali jsme stavet dum z brouseneho zdiva Porotherm tl.30 a nasledne bychom dum chteli zateplit nekterym izolacnim materialem. Uvazovali jsme o polystyrenu, z ruznych diskuzi vime, ze je lepsi volbou tensi obvodove zdivo a silnejsi izolace.
Jakou tloustku izolace by jste nam doporucily vzhledem k hodnotam soucinitele prostupu tepla a kondenzaci vodnich par ?? Slyseli jsme, ze se vyrabi i "sedy" polystyren, ktery tolik "neudusi" stavbu ??

Dekuji za radu..
Dobrý den,
pokud správně předpokládám, že Vaší ambicí není pasivní dům, ale spíše kvalitní nízkoenergetický, doporučujeme s Vaším typem zdiva tl. 12 (tepelný odpor pak už vzrůstá velmi pomalu, výhodou je snadnější montáž, tedy menší riziko chyb a technologické nekázně). Šedý polystyren je obohacen o grafit, tento polystyren má lepší tepelně izolační vlastnosti, ale difúzní odpor je téměř stejný, šedé polystyreny se dělají také ve verzi "open" (děrované) a ty mají daleko měnší difúzní odpor (blížící se hodnotám minerální vaty) a jsou tedy vhodnější k zateplení s problematickou vlhkostí. Obecně jde o to, že co v konstrukci zkondenzuje během zimy, musí se odpařit během léta. Ve Vašem případě při správném užívání domu (výměna vzduchu) problémy nehrozí. Množství vypařitelné vodní páry by pak bylo min 10x vyšší než té zkondenzované i při použití klasického fasádního polystyrenu.
Odpovídá:  Ing. Vlastimil Sucháček* - EKIS Brno, Energ-servis tisk