Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.3.11 / dotaz č. 26561
Dobrý den,

měl bych dotaz na Mgr. Karel Murtingera, jestli byste mu mohli tento dotaz přeposlat, díky.

Dobrý den,

četl jsem Vaše texty, kde zmiňujete možnost renovace starých špaletových oken. Řešíme rekonstrukci dvouletkového cihlového domu z roku 1950, kde jsou špaletové okna. Jsou v poměrně zachovalém stavu, dřevo vypadá dobře, poněkud horší je to s kováním. Jednou z možností je zasklení izolačního dvojskla (asi 6-14-4) do vnějšího okna a přesklení vnitřního jednoduchým novým sklem (z hlediska izolačního by asi bylo lepší 3, nebo 5 mm) a jeho utěsnění zafrézovaným silikonem. Na to tu máme nabídku, jedno okno 150x135 cm s materiálem a s truhlářskými pracemi i natřením asi za 8000 (bez dopravy). Nicméně čeho se obávám je, že rám či panty dlouhodobě zátěž neunesou, že po roce-dvou si okno silně sedne a čert ví co dalšího. Proto bych se rád zeptal, zda s takovými okny nemáte zkušenosti, respektive jste se nesetkal s jejich úspěšnou renovací. Byla typizované a používala se ve velkém počtu domů, bohužel
většinou je lidé šmahem nahradí plastem.


Variantou jsou dřevěná eurookna, což by bylo asi 2x dražší, k tomu pravděpodobně nižší zasklená plocha, naopak výhodou je větší komfort manipulace a jistota, že takové okno skutečně vydrží.

Díky, s pozdravem
Vážený pane,
prohlédl jsem si vaše fotografie oken a zdá se mi, že nejsou větší než ta moje okna, kde mám vsazena dvojskla již několik let. Pokud nejsou okna vyloženě shnilá nebo zpuchřelá, tak by měla tu zvýšenou hmotnost bez problémů unést. To je ale pochopitelně jen odhad, musel bych to vidět a zkusit si jejich tuhost. V mém případě ani u jednoho okna nedošlo k nějaké znatelné deformaci nebo sednutí rámu a následnému drhnutí nebo potíží se zavíráním. Já jsem vnější křídla těsnil jen měkým, pórovitým nalepovacím těsněním a celkem jsem žádné problémy se zavíráním neměl. Horší to bylo u vnitřních křídel těsněných Si profilem do frézované drážky. Jednokřídlá okna zavíraní na 2 kličky byla OK, ale u některých dvojkrídlých oken jsem musel kvůli těsnění trochu posunout ty pevné úchyty do nichž ta zavírací středová tyč zajíždí. Obecně platí, že ta stará okna nikdy nejdou utěsnit tak dokonale jako nová okna, která mají vícebodové zavírání a jsou z pevných profilů. Pokud ale nemáte rekuperační větrání, tak je určitá malá infiltrace akceptovatelná, protože přispívá k výměně vzduchu, kterou stejně musíte nějak zajistit (např.
periodickým otevíráním okna).
Předtím než budete vsazovat dvojskla (nejlépe současně) by bylo dobré okna po vysklení starého skla pořádně očistit, odstranit starou barvu a případně je napustit fermeží na místech kam se později kvůli vsazenému rámečku už nedostanete (pokud s tím bude souhlasit firma provádějící výměnu) Můžete také při tom prohlédnout stav dřeva a vyzkoušet jejich pevnost. Kování a zavírací mechanismus můžete promazat a případně opravit a ověřit zda panty opravdu sedí pevně (jednou jsem zažil, že se trochu viklal). Prostě udělat co je možné pro zlepšení jejich funkce.
Konečný nátěr je asi lepší dělat až po vsazení dvojskel, nicméně pokud se smíříte s tím, že okna zůstanou nějakou dobu bez vnějších křídel (je třeba nějak zajistit aby na parapet mezi okny nešel déšť), tak je naopak výhodné udělat očištění a nátěry po vysklení starých skel.
Přiznám se, že moc nechápu důvod přesklívání vnitřních skel, leda snad, že by šlo o zlepšení akustické izolace (5mm sklo trochu zlepší útlum ve srovnání s 3mm sklem, nejvíc ale záleží na dobrém zatěsnění).
Pokud byste někdy měl cestu do Č.Budějovic, můžete si moje okna prohlédnout. Budete-li mít další dotazy, zavolejte nebo napište.
S pozdravem Mgr.K.Murtinger
tel.603731139
K.Murtinger@seznam.cz
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt tisk