Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.4.11 / dotaz č. 26602
DObrý den,
rád bych postavil FVE i když nelze připojit do sítě. Jak kombinovat doma vyráběnou a kupovanou od čezu.
děkuji
Hybeš
Vážený pane,
zatím se tvrdí, že pozastavení připojování je záležitost dočasná takže lze počkat až se opět začnou malé systémy na střechách připojovat; výkupní ceny jsou sice znatelně nižší než loni, ale přesto dost nad cenami elektřiny ze sítě, takže ještě nějakou dobu bude asi výhodnější dodávat elektřinu do sítě a pobrat za to více peněz než se snažit ji všechnu spotřebovat. (viz citaci: „Potřebná měření s cílem prověřit dopad výroby a provozu FVE a VTE na kvalitu a spolehlivost provozu sítí distribuční soustavy proběhnou od dubna do začátku srpna. Na základě měření a následně vypracované analýzy bude možné kvalifikovaně posoudit možnosti sítí distribuční soustavy pro další integraci těchto zdrojů. Výsledky představíme veřejnosti v září,“ http://fve.webnode.cz/news/stop-pro-pripojovani-fotovoltaickych-elektraren-fve-bude-i-nadale-pokracovat/ ) Odběr v běžném domě je totiž velice proměnlivý a pokud není možnost elektřinu dodat do sítě nebo uložit do akumulátorů tak je stupeň využití fotovoltaických panelů malý.
Pokud nechcete z nějakého důvodu čekat jak se situace vyvine, pak je řešením Hybridní fotovoltaický systém t.j. systém, který je schopen přebytečnou elektřinu ukládat do akumulátorů a v okamžiku zvýšené spotřeby ji zase čerpat (viz např. http://solarni-panely.cz/hybridni-fotovoltaicke-systemy). Je to sice dražší řešení, ale současně to vlastně představuje zálohu pro případ výpadku sítě, takže máte určitou přidanou hodnotu. Když se opět začne vykupovat můžete celkem jednoduše začít přebytky prodávat. Do tohoto systému lze také v případě potřeby dodávat elektrickou energii ze sítě (s výhodou v době platnosti nízkého tarifu, pokud jej máte třeba na akumulační ohřev vody). Největší nevýhodou takovéhoto systému je zpravidla omezená životnost akumulátorů (životnost fotovoltaických panelů a měničů je zpravidla podstatně delší).
Pokud o prodeji přebytků vůbec neuvažujete a šlo by vám spíše o určité zabezpečení nezávislosti a ne o finanční zisk, pak by bylo možné uvažovat o malém fotovoltaickém ostrovním systému (http://solarni-panely.cz/e-shop/ostrovni-systemy) na 12V ss s nějakým akumulátorem a snažit se co nejvíce používat přímo stejnosměrný proud (třeba ve zvláštním ss rozvodu) pro osvětlení (LED svítidla, malé zářivky), napájení notebooků,tiskárny, externích disků , ventilátorů a pod. Výhodou připojení na 12V ss je vyšší účinnost; běžné napájecí zdroje do zásuvky nejsou optimalizovány na to aby měly vysokou účinnost, spíše se výrobci snaží o nízkou cenu. Dnes už existuje mnoho spotřebičů na 12V a také celkem levné měniče z 12V na 230V.


S pozdravem Mgr.F.Macholda



KM
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk