Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.4.11 / dotaz č. 26645
Dobrý den,
nalezl jsem na internetu Vaše velmi fundované rady a tak se na Vás i já obracím s žádostí o názor na můj dotaz. Postavili jsme RD z Ytongu Lambda 37,5 cm, R=4,26 při 0% vlhkosti. V jedné místnosti, ložnice, se mi zdála nižší teplota než jinde (je to vyčnívající místnost, takže má obvodovou stěnu ze 3 stran a tím pádem je tam asi chladněji). Ale přivedlo mě to na myšlenku, zda zateplit nebo ne. Neměli jsme to původně vůbec v úmyslu. Výrobce Xella.cz nedoporučuje lambdu zateplovat. Máme vnitřní sádrové omítky, a vzduchotechniku s rekuperací. Obavu mám ale z tepelných mostů. Zjistil jsem, že povrchová teplota ŽB věnce je o 3-4 stupně nižší než teplota běžného zdiva. Fasáda zatím není udělaná vůbec, špalety nezatepleny (proto asi ta červená okna na termokameře). Může v místě věnce hrozit nějaký problém? Teplota je nejnižší v rozích. Na termokameře zvnějšku, věnec ale vidět není - to co je vidět je strop. Věnec je v úrovni nadokenních překladů, které takto nahrazuje.
Nevím co je větší problém, zda zateplení nebo nezateplení.... Níže přikládáme předchozí konverzaci s Xella.
Předem Vám moc děkuji za odpověď.
Hezký den,

úvodem Vám musím sdělit, že bohužel níže žádná konverzace s Xella nebyla přiložena. Mohu Vám přesto ale odpovědět. Tvárnice Ytong Lambda mají poměrně nízký difúzní odpor (výrobce uvádí 5/10), což je odpor konstrukce či materiálu proti průniku vodních par. Klasický polystyrén má difúzní odpor 40 až 50 a polystyren tzv.OPEN má difúzní odpor cca 10. MInerální vlna má difúzní odpor nejnižší cca 2.

Pokud bude provedena silná vrstva tepelné izolace z venkovní strany klasickým polystyrénem, tak ten propouští vodní páru velmi málo, ale tepelně izoluje tak dobře, že ve zdivu nevznikne v zimě významný teplotní pokles a případná kondenzace bude obsažena jen v izolaci a ta se během roku odpaří. Každopádně je však potřeba v případě dodatečného zateplení provést tepelně technické výpočty (např. SW TEPLO SVOBODA), kde se dovíme jak se konstrukce bude během roku chovat a zda nebude konstrukce vykazovat vysokou vlhkost a vnitřní nízké povrchové teploty. Zateplením by se Vám podařilo lépe tepelně izolovat ŽB věnec a tak eliminovat nízké povrchové teploty a předejít vzniku plísní zejména v rozích místností. Na druhou stranu píšete, že máte vzduchotechniku s rekuperací a ta by měla být navržena tak, aby byla místnost rovnoměrně vytápěna i větrána. Možná na Vás sálá chlad od oken. Bez projektu, dalších podkladů a osobní prohlídky stavby však nelze navrhovat optimální řešení. Doporučuji proto nechat si od nezávislého odborníka na místě posoudit Vaši situaci a pak teprve zvolit vhodné řešení k odstranění či zmírnění pocitu chladu v místnosti ložnice.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk