Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.4.11 / dotaz č. 26647
Dobrý den,
nalezl jsem na internetu Vaše velmi fundované rady a tak se na Vás i já obracím s žádostí o názor na můj dotaz. Postavili jsme RD z Ytongu Lambda 37,5 cm, R=4,26 při 0% vlhkosti. V jedné místnosti, ložnice, se mi zdála nižší teplota než jinde (je to vyčnívající místnost, takže má obvodovou stěnu ze 3 stran a tím pádem je tam asi chladněji). Ale přivedlo mě to na myšlenku, zda zateplit nebo ne. Neměli jsme to původně vůbec v úmyslu. Výrobce Xella.cz nedoporučuje lambdu zateplovat. Máme vnitřní sádrové omítky, a vzduchotechniku s rekuperací. Obavu mám ale z tepelných mostů. Zjistil jsem, že povrchová teplota ŽB věnce je o 3-4 stupně nižší než teplota běžného zdiva. Fasáda zatím není udělaná vůbec, špalety nezatepleny (proto asi ta červená okna na termokameře). Může v místě věnce hrozit nějaký problém? Teplota je nejnižší v rozích. Na termokameře zvnějšku, věnec ale vidět není - to co je vidět je strop. Věnec je v úrovni nadokenních překladů, které takto nahrazuje.
Nevím co je větší problém, zda zateplení nebo nezateplení.... Níže přikládáme předchozí konverzaci s Xella.
Předem Vám moc děkuji za odpověď.
Vážený pane, váš dotaz má několik rovin. Pokusím se na ně odpovědět postupně.
1. dodatečné zateplování ytongu lambda 375 mm je velmi problematické. Pokud byste chtěl použít klasický zateplovací systém ať již s pěnovým polysytyrénem či minerální vatou, tak může být problém s kondenzací vodní páry v konstrukci. Z tohoto pohledu je téměř jedno jaký použijete tepelný izolant, rozhodující jsou parametry vnějšího lepidla a tenkovrstvé omítky.
2. měření termovizí, pokud proběhlo 29.3. v 7.30 a dále tak je téměř bezcenné a rozhodně není vypovídající. V tyto dny bylo velké kolísání teplot a není jasné, kde se emitované teplo bere, zda jde o teplo prostupující konstrukcí či zda jde o teplo naakumulované. Např. na straně 11 by měl být roh zdiva studenější, stejně jako při pohledu z interiéru, což není. V zaslaném protokolu o měření jsou tedy pro mě cenné obráky ve viditelném spektru, obrázky v IR spektru jsou téměř na nic. Ostatně o tom, co obvykle firma měří svědčí i poslední věta, kde se mluví o vysokém napětí.
3. dle fotografií není stavba provedená příliš kvalitně. Velikost spar, jejich vzájemný přesah a další ve mě nevyvolávají důvěru ke kvalitě stavby.
4. Z plísní bych ve vašem objektu měl zejména v místech, kde neproudí vzduch, jako např. kout na str. 18. Nikde také není termogram střechy. U těchto konstrukcí obecně bývá problém vzduchotěsnosti ale předpokládám, že jste toto řešil, když máte nucené větrání s rekuperací.
Rada:
Na základě informací, které mám, se domnívám, že stavba je provedena nekvalitně a proto bych ji raději zateplil. Vzhledem k materiálu stavby lze bez rizika použít pouze Multipor systém, což je materiálově obdoba Ytongu Lambda, pouze jde o materiál s lepšími tepelně izolačními schopnostmi.