Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.4.11 / dotaz č. 26842
Dobrý den
v loňském roce jsme zkolaudovali novostavbu RD, která je postavena z broušené cihly Porotherm '44' na lepidlo. Okna máme 6-komorová s trojsklem. Nyní se chystáme udělat fasádu a nevíme zda zateplit či ne. Můžete nám prosím poradit? Má smysl zateplit a pokud ano, je lepší vata, polystyren, nebo jiný materiál? Předem děkujeme za radu.
Vážený pane, poradit vám je bohužel poněkud pozdě a navíc vaši stavbu neznám, takže nelze sdělit objektivní informace. Ideální zdivo je co nejslabší nosná zeď a k tomu co nejsilnější tepelná izolace. Vy již bohužel máte postavenou zeď z poměrně slušně tepelně izolačních cihelných bloků. Z hlediska ekonomického, pokud máte zeď postavenou dobře a pokud máte dobře řešeny tepelné mosty, tedy napojení oken na zdivo, napojení střechy a podlahy na zdivo, ztužující věnec a další, tak příliš velký ekonomický přínos zatepelní nebude - zde zase záleží na tom, jak drahou budete mít energii na vytápění (pro kusové dřevbo se zateplování rozhodfně nevyplatí, pro vytápění propanem zase zcela určitě ano, vše ostatní je někde mezi tím).
Předpokládám však, že stavbu máte provedenou v tradiční české kvalitě a pak je možné, že zateplením předejdete tvorbě plísní v interiéru v problematických tepelných mostech. Pokud tomu tak je, tak se rozhodně vyplatí zateplit, neboť jde o investici nikoliv do úspor energií, ale do zdraví.
Pokud budete zateplovat, tak je potřeba zvolit takový systém, aby nedocházelo ke kondenzaci vodní páry v konstrukci větší, než kolik připouští naše normy. To nezáleží ani tak na druhu tepelné izolace (minerální vlna, pěnový polystyrén a další) jako spíše na kvalitě a difuzní propustnosti finální omítky a pak samozřejmě na tloušťce tepelného izolantu. Dle mého odhadu (bez výpočtu) by tloušťka tepelného izolantu neměla být menší než 100 mm, spíše bych se však přikláněl ke 140 mm, kde je již téměř jistota, že zdivo bude fungovat tak jak má.
Zdraví
Roman Šubrt