Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.4.11 / dotaz č. 26922
Dobrý den, u obytného objektu se budou vyměňovat dřevěné stropní trámy pro jejich uhnilé zhlaví. Zhlaví je uloženo na podkladném podélném trámku 10x10cm, trámek uložen v obvodové stěně tl.45cm z cihel pných pálených. Objekt je v památkové zóně-nelze provést zateplení z vnější strany obvodové konstrukce. Pod stropem i nad stropem jsou obydlené podlaží. Bude provedeno vnitřní zateplení obvodových stěn pod tímto stropem minerální vatou tl.10cm, parozábrana s reflexní vrstvou,SDK záklop. Pod trámy bude vzduchová mezera 25cm, pod ní zvuková izolace z min. vaty,parozábrana s reflexní vrstvou, SDK podhled. Vnější stěna nebude v úrovni vzduchové mezery podhledu zateplena. V úrovni trámu nesoucího strop bude za jeho uložením tl.18-20cm porobetonová tvarovka Porfix tl.25cm omítnutá z vnějšku vápennou omítkou. Trám bude mít nad sebou a ze stran vzduchovou mezeru 1,5cm. mezi zdivem z CPP a podkladným trámem bude vzduchová mezera 8cm. V úrovni trámu a v úrovni podkladného trámu mi vychází vyhovující bilance kondenzace. Nemůže ale docházet k přenosu vlhkosti působící ze stěn z plných pálených cihel nad a pod trámem tak, aby to ohrožovalo funkci dřevěných konstrukcí? Spodní líc zatepleného podhledu je navíc v úrovni nadpraží okna tvořeného cihelnou klenbou. Velice děkuji za odpověď detail mám k dispozici.
Vážený pane, děkuji za dotaz. Ano, v tomto detailu může docházet k tepelně vlhkostním problémům, neboť může docházet k ochlazování kapsy uložení trámu právě zdivem v okolí kapsy. Navíc tepelná izolace vložená do stropní konstrukce provede to, co nepotřebujeme - a sice zabrání proudění tepla do tohoto problematického detailu. Tím bude moci docházet ke kondenzaci vodní páry na zdivu a pravděpodobně i na trámu. Dávat do stropu parobrzdu či parozábranu je zbytečné - nemá tam žádný účinek. Více vám toho bohužel nemohu takto po mejlu sdělit, neboť němám přesné informace a ani nevím jaké další možnosti řešení přicházejí v úvahu. Pravděpodobně by bylo vhodné tvárnice PORFIX nahradit nějakým lepším tepelným izolantem, např. Ytongem Lambda nebo théta a oizolovat kapsu i z ostatních stran.
Doporučuji vám obrátit se na projektanta znaqlého stavební fyziky aby vám pomohl tento detail navrhnout, jinak se může stát, že po několika letech bude tento detail opět nutné předělat a trámy znovu podchytávat.

Zdraví
Roman Šubrt
Odpovídá:  Ing. Roman Šubrt* - EKIS České Budějovice Energy Consulting
Téma:  Ostatní
tisk