Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.4.11 / dotaz č. 26929
Dobrý den,

můžete prosím poradit, jaký typ izolačního materiálu (polystyren nebo min. vata) a jaké tloušťky by byl vhodný na zateplení domu z 50. let (plná cihla 60 cm různé kvality) s nástavbou 1. patra pórobetonu (35 cm)?
Před lety byla odstraněna vrstva nekvalitní omítky až "na cihlu" a provedena kompletní rekonstrukce podkroví včetně střechy. Vlhkost v domě pozorována nebyla - všechny stěny jsou odizolovány.

S pozdravem,
Vážený pane,
předpokládám, že uvažujete o vnějším zateplení obvodových stěn. Nejjednodušší je použít fasádní polystyrén, dobře se s ním pracuje, je spousta firem, které s tím mají zkušenost, na trhu je i velmi dobře izolující šedý polystyrén (http://www.fasadni-polystyren.cz/obchod/sedy-polystyren.html). Pokud se použije v dostatečné tloušťce, tak teplota v celé tloušťce zdiva neklesne pod rosný bod a nehrozí komplikace s kondenzací vlhkosti. To jaká je optimální tloušťka tepelné izolace závisí také na tom čím topíte. Pokud se používá k vytápění relativně drahá energie, pak je vhodné použít i větší tloušťku tepelné izolace než doporučuje současná norma; optimální tloušťku tepelné izolace je možné si nechat spočítat (http://www.ekowatt.cz/cz/sluzby/energeticka-optimalizace-budov). Pokud použijete na stěnu z plných cihel o tloušťce 60cm 14cm šedého pěnového PS pak dosáhnete výsledného součinitele prostupu tepla U= 0,19W/(m2.K); normou doporučená hodnota je 0,20. Teplota stěny bude (při 20°C uvnitř a venku -12°C) nad 14°C a nebude tedy prakticky vůbec docházet ke kondenzaci vlhkosti ve zdivu. U té stěny z pórobetonu zajistí takováto izolace hodnotu ještě lepší hodnotu U; přibližně 0,15 (záleží na vlastnostech toho pórobetonu). Teplota na rozhraní pórobetonu a polystyrénu bude někde mezi 8 až 9°C ale to by ještě nemělo vést ke kondenzaci vlhkosti (měl by to ale projektant pro jistotu spočítat). Pokud je to technicky možné a máte dražší teplo (elektřina, plyn, dálkové teplo), a pokud se dá izolace provést bez výraznějších tepelných mostů, pak by bylo možno uvažovat i o ještě silnější tloušťce izolace. Takto zaizolovaný dům bude mít ohromnou tepelnou setrvačnost a nebude se tedy v letním období přehřívat což je (vedle výrazného snížení tepelných ztrát) další výhoda.


S pozdravem Mgr.F.Macholda



KM
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk