Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.5.11 / dotaz č. 27013
Dobrý den,

Nevím, zda píši správným ´´směrem´´ - velice mě potěšili články a odpovědi
na www.ceskestavby.cz v oblasti dřevostaveb – děkuji mnohokrát za takový zdroj informací.
Jedním kanálem pro odpovědi jsem se dostal i k vám.

Vlastním dřevostavbu z roku 1943, postavenou narychlo pro německého inženýra z Dússeldorfu, který měl v Nejdku v závodě Metalis rozběhnout výrobu hliníkových odlitků jako náhradu za vybombardovanou fabriku v Dússeldorfu. Tolik jen abych vysvětlil v jakém prostředí a tím pádem v jaké rychlosti a s jakými materiály bylo stavěno.

Stavba domu obvodová stěna: zvenku do dovnitř
- palubky, dnes jen cca 14-16mm
- zvláštní papír, podobný asi pijáku, šedý, dnes již přeschlý až drobivý, nápisy ve Schwabachu
- -skelná vata, na většině míst zářivě bílá, lámací se, při manipulaci ´´jiskří´´ celé okolí
-trámy 100x100
- papír
- prkna cca 18mm
- překližka lakovaná

Při renovaci v roce 1993-97 vnitřní obložení obvodové zdi:
- sádrokarton
- 5cm polystyren
O parozábraně jsem neměl ani páru, rád bych teď řešil problém bez její instalace, pokud je to možné, vnitřní stěny a elektroinstalace jsou teď ve stavu HOTOVO…

Dnes mohu říci ´naštěstí´ jsem nevěděl co na fasádu a ani financí už moc nezbývalo, takže jsem neuzavřel stavbu polystyrenem zvenčí.
Střecha z roku 1992, kanadský šindel zvláště v úžlabích udělána nekvalitně, takže teď musím na dvou místech měnit naštěstí jen krátké kousky nosných trámu konstrukce. Expertíza od mykologického ústavu do týdne, pokud by to nebyla dřevomorka, hodlám se kromě střechy pustit i do fasády:

Moje představa by byla shodit všechny staré palubky, hlavně na jižní straně již úplně vypečené a smrsklé, vyndat skelnou vatu i vnitřní papír, ošetřit postřikem trámy a vnější stranu prken vnitřní stěny, na všechny trámy z důvodů stability a přepásáni vyměněných částí připojit další trámky, cca 5-8 tloušťky a tím pádem i zesílení obvodové stěny, mezi vyplnit minerální vatou, kontaktně difúzní folie, latě, nové palubky /odvětrávaná fasáda/.

Protože již ale nechci dělat takovou investici na koleně, hledám odborníka, který mi vše přesně spočte, zvláště s ohledem na pozici rosného bodu v zdech. Vyřešení tohoto problému je pro mě nyní důležitější než míra tepelné izolace, i když i na té mi záleží, jelikož vytápím elektrickým topením.

Pokud by jste mi mohli poradit nebo zaslat kontakt na nějakého odborníka, architekta, který má zkušenosti s starými dřevostavbami, byl bych Vám velice vděčný.

Děkuji předem za odpověď
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.
Souhlasím s Vámi, že taková úprava obvodové stěny vyžaduje určitou projektovou přípravu, tepelně technický výpočet a patrně i statické posouzení konstrukce.
Stávající konstrukce z hlediska normových požadavků na tepelné izolace nevyhovuje a to ani s provedeným vnitřním zateplením na bázi EPS v tloušťce 5 cm. Takže pokud jde o tepelně izolační vlastnosti nově plánované skladby konstrukce obvodové stěny – na ty se vztahují požadavky normy ČSN 73 0540-2 – Tepelná ochrana budov – požadavky. Tato základní tepelně technická norma stanovuje požadované a doporučené hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má. Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro obvodovou stěnu lehkou (dřevostavba) 0,30 (W/m2.K), hodnota doporučená je dle normy pro stěny lehké 0,20 (W/m2.K).
V současné době se do normy dostávají požadavky na nízkoenergetická řešení, která budou v příštích letech již závazná. Pro dosažení nízkoenergetického standardu je pak potřeba splnit hodnotu součinitele prostupu tepla „U“ dokonce pod 0,15 (W/m2.K) až 0,10 (W/m2.K).
Do celkové tepelné izolace se započítávají všechny vrstvy skladby konstrukce stěny, tedy i dodatečné zateplení, které bylo provedeno expandovaným polystyrénem v tloušťce 5 cm zevnitř, ale musí se zde započítat i vliv tepelných mostů v konstrukci. To je stávající nosná dřevěná konstrukce i přidané profily, na výsledek mají vliv nejen použité profily a jejich vzdálenost, ale i provedení, tedy to, jak je tepelný most v konstrukci přerušován (křížové rošty, „I“ profily z OSB desek apod.).
Zmiňuji to proto, že pokud by ve skladbě bylo zevnitř 5 cm EPS + dalších cca 15 cm vaty (ale s tepelnými mosty konstrukce), tak to je určitě málo a tepelné izolace by mělo být dvojnásobně více. Měly by se pak řešit i důležité detaily, například kolem oken, návaznost na sokl a střechu apod.
Norma dále řeší i požadavky na kondenzaci vodní páry v konstrukci, to je to, co potřebujete vypočítat. V dřevěné konstrukci je kondenzace nepřípustná, zajišťuje se to právě parozábranou, kterou je problematické nyní provést. Nicméně EPS má poměrně velký difúzní odpor a je použit zevnitř, takže jaksi funkci parozábrany alespoň trochu „napodobuje“. V každém případě platí zásada, že difúzní odpor jednotlivých materiálů skladby konstrukce má ve směru z interiéru ven klesat a to by mohlo být dodrženo.
Výpočet kondenzace a tepelného odporu je potřeba spočítat na základě zadání přesné materiálové skladby, tloušťky konstrukcí a provedení. Ve vláknité izolaci pod provětrávanou dutinou předsazené fasády by už ke kondenzaci nemělo docházet.
Bohužel nedokážu poradit konkrétního specialistu v západních Čechách, ale zkuste oslovit někoho z energetických auditorů, kdo je zároveň stavař, nebo najít projektanta pozemních staveb se zkušenostmi z dřevostaveb. Auditory naleznete na www.mpo-efekt.cz v sekci „Energetické expertízy – seznam energetických expertů“, lze vyhledat podle krajů. Projektanty v oboru PS na www.ckait.cz, to je Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků, zde jsou i statici. Osoby nebo firmy zabývající se dřevostavbami budou jistě k nalezení na internetu. V nedávné době proběhla tuším v Praze specializovaná výstava „Dřevěné stavění“, snad by se našly ještě některé odkazy. Dřevostavbami se dlouhodobě zabývá Průmyslová dřevařská škola ve Volyni, kontakty lze najít i na webu www.pasivnidomy.cz, protože ty se často realizují jako dřevostavby, je zde i dost projektantů.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk