Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.5.11 / dotaz č. 27148
Dobrý den, doslechl jsem se, že se připravuje nějaká vyhláška či nařízení MŽP, že bytové či panelové domy postavené před 1992 budou muset splňovat přísnější normu ČSN 73 0540-2 ohledně koeficientu prostupnosti tepla. Co je na tom pravdy a kdy by měla vejív v platnost ? Děkuji.
Dobrý den, děkuji Vám za zájem o naše poradenství a k Vašemu dotazu uvádím:
Změna normy ČSN 73 0540 – 2 Tepelná ochrana budov- Část 2: Požadavky je očekávána. Snaha o její zpřísnění je vyvolána stále se zvyšujícími cenami energie a snahou o minimalizaci vlivu výroby tepelné energie na životní prostředí. Text změněné ČSN zatím nebyl publikován.
Uvedená norma byla změněna již v minulosti a požadované součinitele prostupu tepla pro nové stavby byly zpřísněny a mimo součinitelů požadovaných byly uvedeny i součinitele doporučené. Tato změna se ale netýkala domů již postavených. Podle běžné právní zásady, že platnost legislativních opatření nelze nařídit zpětně, lze předpokládat, že i v tomto případě se zpřísněné požadavky budou týkat staveb projektovaných, nikoli staveb již stávajících.
Stávající objekty mají trvalou možnost snížit spotřebu energie na vytápění podle rozhodnutí vlastníka, případně s využitím některého z dotačních programů, které snižování energetické náročnosti podporují.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk