Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.5.11 / dotaz č. 27157
Dobrý den,
do novostavby poptáváme v současné době solární panely zapuštěné do střechy a samozřejmě i zásobník na vodu o objemu 300l a kondenzační kotel. V jedné nabídce se objevil názor, že je lepší zapojit vše tak, že budeme solárama předehřívat vodu, která půjde do kotle a tam se případně dohřeje. Snad tam padlo i to, že by bylo třeba ještě zapojit bojler.
Zdá se mi to už trochu moc. Jaký máte názor na zapuštěné soláry, zmíněné zapojení a vhodný k. kotel?
Dům bude v podhůří postvaven jako NED pro 4 člennou rodinu a v přízemí i patře je podlahove topeni.
Díky za odpověď
Zdravím,
při optimalizaci návrhu solárního termického systému je kromě jeho konfigurace nutné zvažovat také obecné podmínky vhodnodti jeho instalace -tj. lokalitu, případné zastínění okolím, orientaci střechy k jihu, sklon střechy a další. Podhůří Jeseníků není obecně nejvhodnější lokalitou a proto bych byl skeptický k využití solárů pro podporu vytápění - tepelné zisky v topnou sezonu nestačí ani na pokrytí spotřeby teplé vody. Zvětšení plochy solárů by kromě prodražení naopak v létě vedlo k možnému přehřívání systému. Proto bych soláry optimalizoval pouze pro podporu ohřevu teplé vody a nezapojoval je do topného systému.
Kondenzační kotel je pro NED vybavený podlahovýn topením jistě vhodným zdrojem a v nízkoteplotním systému topení bude možné využít kondenzačního režimu kotle a tak dosáhnout zvýšení jeho účinnosti a tím snížení spotřeby plynu.
Obecně je také jistě vhodné nechat si zpracovat kvalitní projekt jak na topení tak i ohřev teplé vody od nezávislého projektanta, který by měl odborně zvážit všechny souvislosti a případně nabídnout tžechnicko-ekonomické srovnání možných variant - tj. posoudit náklady oproti možným úsporám.
Skrott
Odpovídá:  Ing. Jiří Skrott* - EKIS Zábřeh tisk