Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.5.11 / dotaz č. 27160
Dobry vecer (den),
nasel jsem na internetu Vase skripta (knihu) o tepelne izolaci. Libilo se mi
jeji zpracovani a dozvedel jsem se i nove veci. Jelikoz momentalne stavime
dum, prisly me tyto informace velice vhod. Ale nenasel jsem tam vsechny
odpovedi na mnou polozene otazky. Proto jsem Vas chtel pozadat, zda by jste
na mych par konkretnich dotazu neodpovedel primo:-)
Mame postaveny dum ze dreva (7,5x10,80). Pod celou stavbou jsou sklepy,
ktere jsou zarezem zapustene do svaziteho pozemku. Sklep bude ze dvou stran
obsypan celkove, cca 40 cm pod drevo, a ze dvou bude obsypan jen po
zakladovou desku. Sklep je postaven z ztraceneho bedneni sire 30,
pressbeton, s vyztuhama 14mm hrebinek. Muj prvni dotaz se tyka zatepleni
sten tohoto sklepu, jakou tloustku izolace mam zvolit na steny sklepu v zemi
a nad zemi. jakou izolaci mam dat do podlahy tohoto sklepa. Sklep bude
pravdepodobne nevytapeny. Bude v nem kotelna, dilna, uschovna "kompotu" a
spinava kuchyne. Dekuji.
Tim ze stavime drevostavbu (roubenku), muj dalsi dotaz smeruje na zatepleni
roubenky zevnitr. Stavba je postavena ze smrkovych hranolu o vysce 24cm a
sirce 18cm se spojem na roubeni. Mezi tramy bude izolace canabest. Chci se
zeptat, jak a jakou vatou mam zateplit plochu sten zevnitr. Setkal jsem se s
nazorem, ze po zatepleni zevnitr me mezi izolaci a drevem bude vznikat nekde
rosny bod a drevo me zacne odehnivat vlhkosti. Mam na drevo zevnitr davat
nejakou folii, odvetrat mezeru mezi izolaci, nebo je nejaky standardni
postup? Dekuji
Muj dalsi dotaz se tyka izolace strechy. Mame strechu do A, krokve 18cm a
jsou nadstaveny o 5cm nahoru, tzn vyska mozne izolace je 23cm. Mam v zameru
dat jeste nejakou izolaci do krize na krokve z duvodu tepelnych mostu. Bude
stacit 6-8cm? Dekuji
Posledni dotaz se bude tykat podlahy v 1np. Je to podlaha nad sklepem tzn
prizemi domu. Bude v ni podlahove vytapeni zalite anhydridem. Jakou mam
zvolit tloustku izolace pod podlahove vytapeni? Dekuji.
Pokud budete mit chvili casu, byl bych velice rad, kdyby jste si nasel par
minut a na me dotazy odpovedel, pokud jste max. vytizeny a cas Vam chybi,
poprosim o email, ze nemuzete na me dotazy odpovedet, v tomto pripade budu
hledat odpovedi jinde. Dekuji.

Zdravím.
Pokud se týká zateplení sklepa, tak záleží na tom, jak jej budete mít vytápěný a jakou tepelnou izolaci budete mít mezi sklepem a obytným podlažím. Existují dva extrémní přístupy. Prvním je, že sklep nebudete vůbec vytápět ani temperovat a pak nemusíte dělat na stěnách sklepu i podlahy žádnou izolaci, musíte mít však velmi dobře odizolované přízemí od sklepa. Diruhým extrémem je, že sklep budete plně vytápět, pak není nutné izolovat podlahu mezi sklepem a obytným podlažím, ale tepelné izolace sklepa musíte mít na úrovni obytného podlaží. Osobně bych pak doporučil minimálně 200 mm tepelné izolace na podlahu a 250 mm na stěny. Dle Vašeho popisu předpokládám, že se budete pohybovat někde mezi těmito extrémy, že sice chcete mít sklep nevytápěný, ale na druhou stranu v něm chcete mít teplo. V tomto případě bych doporučil dát na stěny do hloubky 100 cm 150 mm extrudovaného polystyrénu (XPS), stejně tak po obvodu základů, kde je podlaha sklepa v úrovni terénu, níže pod terénem bych pak dával menší tl. XPS, pravděpodobně 100 mm. U podlahy to je otázka - pokud tepelnou izolaci nedáte, tak budete, hlavně tam, kde je terém zároveň ze sklepem, ztrácet teplo, na druhou stranu položit tepelnou izolaci na podlahu vyvolává vyšší náklady (na EPS je nutné udělat betonovou mazaninu s KARI sítí a teprve pak podlahu). Z tohoto důvodu nevím, jak bych se rozhodl. Pokud udláte skutečně kvalitní tepelnou izolaci kolem základu, tak lze očekávat, že teplota podlahy bude někde kolem 10 °C, u stěny mírně nižší, což je pro teplotu nevytápěného suterénu dostatečné a proto bych ji asi nedělal.
Stěna: Vaše skladba není zcela vhodná a osobně bych takovouto skladbu nedoporučoval. Vaše konstrukce vychází z ekologických představ, jak udělat stavbu z přírodních materiálů. Je však nutné si uvědomit, že vodní pára má dle norem v interiéru část. tlak cca 1400 Pa, v exteriéru v zimním období cca 140 Pa. Rozdíl tlaků vodní páry je to, co ji žene z objektu skrz konstrukci ven. Pokud narazí na studenou plochu, tak zkondenzuje a dřevo začne hnít. Proto se do interiéru vkládá parotěsná fólie, která neumožní vodní páře skrz ni pronikat a kondenzovat v konstrukci. Tím ovšem "igelitem" oddělíte materiály na přírodní bázi od interiéru, což je pravděpodobně to, co nechcete. Vámi uvbedená konstrukce má další minus, a sice bude velmi prodyšná - tedy bude do interiéru při větru foukat sparama mezi dřevěnými trámci. Ty zde pravděpodobně vzniknou po seschnutí či po zimním nabobotnání konstrukce. Dalším faktem, se kterým byste měl počítat je, že konstrukce bude v rozmezí roku "cvičit" - dům může v zimě povyrůst o cca 3 cm na patro, v létě se naopak zmenšit. Tomu musí odpovídat nejen veškeré vnitřní konstrukce, zejména komín a další případné zděné konstrukce, ale i elektroinstalace, rozvody vody apod.
Osobně bych tuto konstrukci na stavbu rodinného domu nedoporučoval, neboť neodpovídá standardům bydlení současného člověka. Pokud byste žili klasickým způsobem 19. stol., tak tato konstrukce může být vhodná - jde hlavně o způsob vytápění, kdy se dříve vytápělo poouze v jedné místnosti na cca 18 °C přes den, v noci místnost vychládala. Vytápělo se také lokálními kamny, které mají velký vlvi na větrání a tím i na absolutní vlhkost vzduchu v budově. Dřív byl částečný tlak vodní páry v budově kolem 500 Pa, tedy cca na 1/3 té hodnoty, kterou uvažujeme pro běžné bydlení nyní a proto dřívější domy neměly ty problémy s vlhkostí, pro které bych vámi popsanou skladbu nedoporučil.
Ohledně střechy - Vámi uvažovaná tloušťka tepelné izolace je spíše na spodní straně přijatelnosti. Pokud střechu ještě nemáte hotovou, tak bych rozhodně volil jinou skladbu konstrukce, nicméně Vámi uvedená síla s největší pravděpodobností splňuje současné požadavky normy.
U podlahy záleží na dvou faktorech. Prvním je, jaká bude nášlapná vrstva podlahy, resp. jak bude tepelně izolační. Pokud použijete dlažbu nebo linoleum, tak může být tepelná izolace pod podlahovým vytápěním slabší, pokud použijete prkna, plovoucí podlahu, PVC či koberec, tak silnější. Druhým aspektem pak je, jaká bude teplota ve sklepě - souvisí to s první částí odpovědi. Pokud chcete mít sklep co nejméně vytápěný, tak pod plovoucí podlahu doporučuji minimálně 250 mm tepelné izolace. Pokud skle bude vytápěný, tak je tato tepelná izolace zbytečná, resp. by měla být taková, aby se odstínila tepelná izolace nad podlahovým vytápěním - tedy cca 40 mm tepelné izolace. Pokud se budete s teplotou ve sklepě pohybovat mezi těmito dvěma extrémy, tak se i tloušťka izolace bude ppohybovat mezi těmito dvěma extrémy.
Zdraví
Roman Šubrt