Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.5.11 / dotaz č. 27222
Dobrý den,
uvažuji o zateplení montovaného domku typ Multi 062 (Trutnov) rok výstavby 1975-77.Obvodní panely jsou z dřevěných hranolků,pobyté prkny a oboustranně obloženy lignatovými deskami. Uvnitř je 10 cm izolace. Při stavbě jsem dodatečně izoloval obvodové panely izolačními deskami (tuším "Lignopor" už si to přesně nepamatuji)byly to desky 2cm polystyren a heraklit na tom klasická omítka. Prosím o radu zda a jak bych měl postupovat při zateplení ?
Děkuji předem za odpověď.
Vážený pane tazateli !
K detailnějšímu posouzení by bylo dobré vědět přesně materiálovou skladbu stěnu, vč. uspořádání a jednotlivých tlouštěk vrstev materiálu. Důležitou vrstvou je také parozábrana, která by měla na straně dovnitř být také osazena.
Vámi osazená tepelná izolace 2cm je již po stránce současných technických požadavků dle ČSN 73 0540-2:2007 značně překonána. Při provádění tepelné izolace je vlastní izolační materiál jednou z nejméně nákladných položek v celé dodávce materiálu a montáže. Z těchto důvodů asi není na místě zde nějak výrazně na tlouštce izolace šetřit. Jako běžná (optimální) je dnes asi síla cca 10cm, event. 12-14cm při vyšších požadavcích na snížení spotřeby tepla na vytápění. Dle původního stavu se většinou tímto zajistí dosažení tzv. „doporučené“ hodnoty součinitele prostupu tepla dle uvedené normy.
Z hlediska provedení původní skladby je možné, že původní izolace ve stěně také vykazuje vady – např. sesutí, špatné uchycení, vynechání určité části tepelné izolace apod. Vnější tepelná izolace tyto vady do jisté míry eliminuje.
Konkrétní skladbu Vaší stěny neznám, ovšem předpokládám, že řešení dřevostaveb má do jisté míry společné znaky. Např. u RD Okal výrobce RD Rýmařov se např. provádělo zateplení tak, že se provedlo sejmutí vrchních lignocementových desek a nosné latění, které tvořilo vzduchovou mezeru. Dále se obložily desky Cetris a na ně se provedla kontaktní tepelná izolace v síle cca 10cm polystyrenu s vnější stěrkovou omítkou. Některé firmy to pak dále řešily bez desek Cetris a lepily tepelnou izolaci přímo na podklad. To je samozřejmě levnější, ale je tu nebezpečí že vzhledem k dilataci bude tepelná izolace více namáhána a že může docházet k prasklinám.
Dále bych se rád zmínil, že při zateplení domu je vhodné řešit nejenom obvodové stěny ale i ostatní konstrukce např. okna, střechu, podlahu nad suterénem apod.

Pokud byste chtěl tyto záležitosti probrat osobně, můžete mě navštívit v Poradenském středisku EKIS v Liberci – palác Syner, Rumunská 9, 460 01 Liberec 1, 1.p. kancelář Hospodářské komory ČR. Poradenské středisko je v provozu ve dnech pondelí a středa od 13h.
Za EKIS Enviros Liberec Zdeněk Havlát
Odpovídá:  Zdeněk Havlát* - EKIS Liberec tisk