Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.5.11 / dotaz č. 27229
Dobrý den. Prosím o informaci, která izolace je lepší pro zateplaní vazníkové střechy? Byla jsem rozhodnutá pro foukanou izolaci, ale sádrokartonář jí nedoporučoval a radil držet se izolace v projektu. Orsil Orsik pod vazníky a Orsil Unirol Profi. A která foukaná izolace je nevvhodnější?
Předem děkuji za odpověď.
S pozdravem
Zdravím.
Foukaná tepelná izolace je vhodná tam, kde je dutina, která je nepřístupná. Pokud je možné dát tepelnou izolaci v deskách je větší jistota, že bude mít trvale stejné vlastnosti.
Pokud se ptáte jaká tepelná izolace je vhodnější, tak záleží, mezi jakými tepelnými izolacemi vybíráte a kam foukáte. Pokud se budu držet vláknitých tepelných izolací, tak existuje na bázi minerální vlny a na bázi buničiny. Buničitá je více nasákavá, tedy pokud v ní zkondenzuje vodní pára, tak se více nasákne, ztěžkne a může se stlačit. Naopak u ní působí kapilární vzlínavost, tedy transportuje vodu v kapalné fázi tak, aby byla voda rovnoměrně rozptýlená - lze ji tedy použít tam, kde je např. nutné odvádět vodu z jednoho místa jinam, např. na povrch odvětrávané konstrukce. Výhodou buniřité tepelné izolace je také to, že je opatřený boraxem a kde přijde do styku s dřevěnou konstrukcí, tak ji částečně chrání před dřevokazným hmyzem.
V zásadě, pokud je konstrukce dobře navržená a provedená, tak je jedno, zda bude tepelná izolace foukaná či v rohožích. Doporučuji vám velmi ohlídat kvalitu prováděných prací, zejména vzduchotěsnost konstrukce a kvalitu parozábrany (její správné provedení se právě ověřuje vzduchotěsností konstrukce při přetlaku a podtlaku). Velmi často se stává, že při montáži sádrokartonu či montáži elektroinstalace dojde k poškození celistvosti parozábrany. Výsledkem pak je hniloba krovů.
Zdraví
Roman Šubrt