Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.5.11 / dotaz č. 27371
Dobrý den

Jaká je minimální tloušťka polystyrenu (případně vaty - aplykováno ve
vyšších patrech) pro splnění normy (přestup tepla) při zažádání o dotaci
(zelaná úsporám či panel) při tloušťce YTONGu 20cm.

Momentálně se u nás realizuje zateplení a na všech balkonech je instalována
šířka 12cm polystyrenu - projektant vůbec nezohledňuje šířku YTONGu 10cm,
15cm, 20cm.

Zdá se mi nelogické aby mi instalovali šíři 12cm pokud mám YTONG 20cm a o
šest pater níže dávali také 12cm polystyrenu při tloušťce YTONGu pouze 15cm.

Můžete mi prosím zdělit jaká je požadovaná nejmenší šířka tohoto zateplení
při šířce 20cm YTONGu?

Můžete mi také zaslat info jaké předpisy to upravují? Jsou to 732901/2005,
730810/2009, nebo ČSN 73 0540??????
Dobrý den.

Požadavky na tepelně technické vlastnosti konstrukcí budov jsou obecně definovány v ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov – Část 2: Požadavky. V této normě jsou uvedeny jak požadované hodnoty součinitele prostupu tepla – Unp (W/m2K), tak i doporučené hodnoty součinitele prostupu tepla – Und (W/m2K). Zároveň každá nově stavěná budova nebo budova u které se zasahuje do obvodového pláště musí splňovat požadavky vyhlášky 148/2007 Sb., toto se prokazuje „Průkazem energetické náročnosti budovy“.

Pro dosažení požadované hodnoty Ump dle ČSN 73 0540-2 je ke stávající stěně z 20cm YTONGu přidat nejméně 6cm přídavné tepelné izolace z polystyrenu.

Podmínky pro poskytování finančních prostředků ze Státního fondu životního prostředí ČR v rámci Programu Zelená úsporám jsou stanoveny v příloze I Směrnice č.9/2009 Ministerstva životního prostředí.
V oblasti A.1 Celkové zateplení:
Nejsou přímo stanoveny požadované hodnoty součinitelů tepelné vodivosti konstrukcí. Podmínkou pro poskytnutí podpory je dosažení vypočtené měrné roční potřeby tepla na vytápění u bytových domů nejvýše 55 kWh/m2 podlahové plochy. Zároveň je požadováno snížení vypočtené hodnoty měrné roční potřeby tepla na vytápění po realizaci zateplení alespoň o 40% oproti stavu před jeho realizací.
Vyšší podpora je poskytována v případě dosažení měrné roční potřeby tepla na vytápění u bytových domů nejvýše 30 kWh/m2 podlahové plochy.
V oblasti A.2 Dílčí zateplení:
Podmínkou poskytnutí podpory je dosažení alespoň 20% snížení měrné roční potřeby tepla na vytápění po realizaci těchto opatření oproti stavu před jejich realizací. Vyšší podpora je poskytována v případě dosažení 30% snížení vypočtené hodnoty měrné roční potřeby tepla na vytápění. Zároveň každé z opatření, která přispívají k dosažení požadavku na snížení hodnoty měrné roční potřeby tepla na vytápění musí dosahovat doporučených hodnot součinitele prostupu tepla Un podle
ČSN 73 0540-2. Pro obvodovou stěnu je tato hodnota Un = 0,25W/m2K.

Polystyren má výrazně lepší tepelně izolační vlastnosti než YTONG z tohoto důvodu má tloušťka původní stěny malý vliv na výslednou hodnotu součinitele prostupu tepla – rozdíl je řádově v setinách (rozdíl mezi stěnou 20cm YTONGu + 12cm polystyrenu a stěnou 10cm YTONGu + 12cm polystyrenu je cca 0,04W/m2K). Při výpočtu tloušťky zateplení je nutno též zohlednit množství kondenzátu vznikajícího ve stěně (stanovuje též ČSN 73 0540-2) a polohu rosného bodu. Tyto všechny skutečnosti musí projektant zohlednit při návrhu systému zateplení. Projektant zároveň navrhuje takové řešení, které je optimální s ohledem na organizaci a délku výstavby.
Odpovídá:  Ing. Karel Puhaný* - EKIS Pardubice EPP Bohemia tisk