Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.6.11 / dotaz č. 27617
Dobrý den,stavím rodinný dům s obytným podkrovím, který by se měl z hlediska tepelných ztrát pohybovat na hranici nízkoenergetického domu.Mám postavenou hrubou stavbu z bloků KM Beta 240mm (+ bude izolace polystyren cca 18-20 cm). Krytinu mám KM BETA a pod ní pojistnou hydroizolaci Eurovent Maxi.Nyní uvažuji o izolaci střechy ve variantě :climowool DF1 180 mm mezi krokve 100 mm (rozteč 90 cm) + 2 vrstvy climowool DF1 75 mm křížem do roštů z hranolů 75x50 mm po 625 mm.Jako parozábranu fólie Juttafol Reflex N 150. Prosím o Váš názor na tuto skladbu izolace z hlediska tepelných ztrát a z hlediska možných problémů s kondenzací vody v této skladbě.

Děkuji
Vážený pane,
skladba stěny je zcela vyhovující , při tloušťce stěny (bloku) 240mm a izolaci PS 200mm rozhodně nebude problém s kondenzací (viz tab. na stránkách výrobce http://www.sendwix.cz/sortiment/SENDWIX/P/tepelna-technika.html) Pokud budete topit nějakou dražší energií (elektřina, plyn) pak bych si možná dovolil doporučit co největší tloušťku izolace a co nejnižší tepelnou vodivost t.j. v tomto případě asi 20cm šedého PS.
Ta střecha také vypadá rozumně a pokud bude pečlivě a správně provedená parotěsná zábrana na vnitřní straně izolace tak žádný problém s kondenzací nevznikne. Dnes už na trhu existují i minerální resp. skleněné vaty s nižší tepelnou vodivostí než climowool DF1 s λD = 0,039 W/mK. Například Isover Unirol profi s λD=0,033 Wm-1K-1; Isover Multimax 30 má dokonce λD = 0,030 ale je hodně drahý a je určen spíše na fasády.


S pozdravem ing.F.Macholda



KM
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk