Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.6.11 / dotaz č. 27620
Dobrý den, obracím se na Vás prosím s technickým dotazem, týkající se zateplení střechy garáže. Garáž je ukončena stropem Miako, na který chceme dát EPS 100 (podlahový), na EPS pak vyspádovat beton a jako krytina bude použita PVC střešní fólie Fatrafol810. Garáž je jinak zděna z cihel Heluz 30STI, a z jedné strany je soućástí domu, z druhé pak je nalepen soused. Problém se týka, kolik centimetrů EPS máme zvolit prosím. V zimě pŕedpokládáme teplotu v garáži cca 10 - 15 stupňů. Děkuji moc za názor a radu
Dobrý den,
Konstrukce střechy garáže byla posouzena dle ČSN 73 0540-2:2007 a z výpočtu jsme zjistili, že je zapotřebí použít EPS o tloušťce 6 cm. Předpokládám, že ve stávajícím stavu máte na střeše jako hydroizolaci lepenku či asfaltové pásy (IPA). S ohledem na bilanci kondenzátu ve střešní konstrukci, doporučuji tuto stávající svrchní vrstvu zachovat a na ní použít Vámi navržené zateplení. Děkuji za dotaz.

Poznámka:
Při výpočtu dle uvedené ČSN se ověřují především dvě kritéria. Dosažení požadovaného součinitele prostupu tepla a splnění požadavků na bilanci vlhkosti v posuzované konstrukci.
Požadovaná hodnota souč. prostupu tepla je závislá na zvolené vnitřní výpočtové teplotě, ve výpočtu jsme uvažovali 10°C. Splnění požadavků na množství zkondenzované vodní páry v konstrukci je závislé na teplotě a relativní vlhkosti vzduchu v garáži. Čím vyšší je relativní vlhkost vzduchu, tím vzniká v konstrukci větší množství kondenzátu.
Aby nedocházelo k problémům s kondenzací vodní páry na nebo v konstrukcích, doporučuji Vám udržovat relativní vlhkost v garáži pod 50%. Samozřejmostí by mělo být zajištěné přirozené větrání prostoru.
Odpovídá:  Ing. Pavel Novák* - EKIS Most Středisko pro úspory energie tisk