Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.6.11 / dotaz č. 27641
Dobrý den, chystáme na dokončení střechy nad garáží vedle RD. Zatím tam je pouze strop Miako, na něj chceme 10 - 12 cm EPS, na polystyrén uděláme spádový beton a na beton geotextilie a fólie. Mám dvě otázky, je nutno před položením EPS dát parozábranu - resp. je tam nezbytně nutná kvůli kondenzaci? Kolik by muselo být zateplení, abych nemusel použít parozábranu? Jaký použít EPS ? stačí podlahový EPS100? střecha bude jen pochůzná, navíc zatížení dle mě roznese spádový beton (s kari sítí). Děkuji moc za odpovědi a názory..
Dobrý den, po seznámení se s dotazem Vám doporučujeme k dokončení střechy nad garáží u RD použít tuto skladbu pro zateplené jednoplášťové střechy:
- hydroizolační vrstva (dle Vašeho záměru, hydroizolační folie na bázi PVC)
- spádový beton s kari sítí (dle Vašeho záměru)
- tepelná izolace (pěnový polystyrén pro tepelné izolace plochých střech s běžným zatížením EPS 100 S Stabil o min. tl. 120 mm)
- parotěsná zábrana (funkce parotěsné zábrany spočívá v efektivním zamezení pronikání vzdušné vlhkosti do prostorů, kde může teplota, pro danou koncentraci vodních par, klesat pod hodnotu teploty rosného bodu. Toto riziko vzniká u střešních konstrukcí obecně kdekoli ve střešním souvrství, nicméně nejčastěji přímo ve vrstvě tepelné izolace nebo pod hydroizolační vrstvou. Je zřejmé, že pokud má tato vrstva zabránit pronikání vzdušné vlhkosti do míst, kde již může být příliš nízká teplota, je nutné parotěsnou vrstvu umístit co nejblíže vnitřnímu povrchu konstrukce. Optimální poloha je proto pod vrstvou tepelné izolace. Jako materiál je možné použít např. PE – folie)
- stropní konstrukce (ve Vašem případě jde o strop Miako)
Odpovídá:  Ing. Václav Šafařík - EKIS RENVODIN-ŠAFAŘÍK tisk