Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.6.11 / dotaz č. 27829
1) Kde je vhodné LED osvětlení v domácnosti používat, kde se naopak nehodí?
2) Vyplatí se investovat do LED žárovek, které nahradí běžné žárovky v
existujících svítidlech? Nebo je lepší pořídit si LED pásy a ty použít
jako nový druh osvětlení?
3) Jak si správně vybrat světlo - tedy jakou správnou teplotu barvy,
intenzitu svítivosti? Jinými slovy jak se vyznat ve všech těch
Kalvínech a Lumenech?
4) A vyplatí se to ekonomicky? Nejsou LED diodová světla natolik
drahá, že i veliká úspora elektřiny nezaplatí nákup svítidla?
Ad 1. Světelné zdroje s paticí E14 či E27 pracující na principu světelné diody, tzv. LED žárovky, jsou v dnešní době schopné nahradit až 75W žárovku při mnohem menším příkonu. Při úvahách nad LED žárovkami je nicméně důležité posoudit několik aspektů. Hlavní obtíží při nasazování světelných zdrojů LED je jejich vysoká cena. Díky nižšímu příkonu tak mohou nahradit tradiční žárovky zejména v prostorech s dlouhodobým využitím (např. obývací pokoje či některé trvale svítící chodby). Kvůli stále vysoké ceně bývá nicméně ekonomičtější variantou použití kompaktních zářivek. Druhým důležitým aspektem je kvalita. LED žárovky jsou stále novým segmentem trhu a v prodejnách se objevují výrobky různé kvality. Zejména je vhodné se vyhnout nereálně nízkým příkonům slibující náhradu za výkonnější žárovky (příkony pod 2W jsou spíše pro designový účel), nereálně vysoké době života (např. nad 50 tisíc a více) a nepříjemnému barevnému tónu studené bílé až modré barvy. Jednou z možností je vybírat renomované výrobce světelných zdrojů, kteří jsou schopni zaručit uváděné parametry. Pro označování barevného tónu světla platí stejná pravidla jako u kompaktních zářivek. Příjemné teple bílé světlo se označuje na balení kódem 827 či 2700K. Stejně jako u kompaktních zářivek je vhodné vybírat LED žárovky s indexem podání barev minimálně 80 (označuje se Ra). Obvyklá doba života LED žárovek je dnes 25 tisíc hodin, může být ale nižší i vyšší.

Specifickou oblastí jsou směrové LED žárovky (s paticemi např. GU10, GU5.3, apod.). Mimo již uvedené aspekty je třeba brát zřetel na vyzařovací úhel původní halogenové žárovky. Směrové LED žárovky mají obvykle menší vyzařovací úhly (např. 24°) a při nrahrazení širšího úhlu může osvětlovaný prostor působit potemněle.

Ad 2. Je třeba odlišit náhradu světelných zdrojů v existujících svítidlech a nová LED svítídla. Pro světelné zdroje typu LED s obvyklými závity E14 či E27 se jedná o tzv. LED žárovku, kterou můžeme dle rozměrů umístit do různých svítidel. V případě LED svítidel se jedná o svítidla se zabudovanými světelnými diodami bez možnosti vyměnit světelný zdroj. Při posuzování investice je nicméně v obou případech nutná kalkulace, která zohlední dobu využití, cenu elektřiny a cenu LED svítidla či světelného zdroje. Cena LED svítidel i LED žárovek se může pohybovat ve velkém rozpětí a je třeba posuzovat konkrétní případ. Mimo technické a ekonomické zhodnocení je vhodné zhodnocení designu (díky malé velikosti světelných diod mohou LED svítidla nabývat rozzličných tvarů) a případně stavu původního svítidla.

Ad 3. Pro označování barevného tónu světla platí stejná pravidla jako u kompaktních zářivek. Doporučuji publikaci věnující se osvětlování v domácnosti, kterou můžete stáhnout z náslející adresy:
http://www.uspornespotrebice.cz/files/A5-osvetleni_domacnosti_-final.pdf

Míra vyzařovaného světla se označuje u nesměrových světelných zdrojů světelný tok a udává se v lumenech (lm). U světelných zdrojů pro domácnosti se nicméně udává ekvivaletní příkon (příkon obyčejné žárovky, kterou LED žárovka nebo kompaktní zářivka může nahradit). Ekvivalentní příkon jsou výrobci povinni uvádět dle společné evropské legislativy. Ekvivalentní příkony lze tak pohodlně srovnávat mezi sebou (tedy LED žárovky mezi sebou i s kompaktními zářivkami, atd.). V tomto ohledu bych chtěl doporučit databázi Úsporných spotřebičů (http://www.uspornespotrebice.cz) a databázi Partnerství Zelená úsporám (http://www.zelenausporam-partnerstvi.cz), kde jsou uvedeny i tyto ekvivalentní příkony.

Ad 4. Cena světelných zdrojů LED je obvykle stále vysoká. Návratnost je třeba kalkulovat pro konkrétní případ. Je pravděpodobné, že v současné době je volba pro kompaktní zářivky ekonomičtější variantou s rozumnou dobou návratnosti. Lze předpokládat, že v budoucnosti bude cena klesat. Oproti kompaktním zářivkám lze nicméně některé typy LED žárovek jednodušeji stmívat a mohou kompaktní zářivky již dnes předčit.
Odpovídá:  Ing., Mgr. Michal Staša* - EKIS Praha, Seven
Téma:  Osvětlení
tisk