Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.7.11 / dotaz č. 27953
Dobrý den,
požádal bych vás o radu na zateplení 4 bytového domu. Dům je postaven v 70. letech z betonových panelů. Před několika roky byl zde zjištěn zvýšený obsah radonu, který se vytváří v betonových panelech. Rádi bychom na domě provedli zateplení, ale máme obavu, zda uzavřením vnějšího pláště budovy by nedošlo v nárůstu obsahu radonu v bytech. Požadal bych Vás o radu jaké jsou v tomto případě možnosti zateplení budovy popř. snížení energetické spotřeby. ( Výměna oken již byla provedena)
Předem Vám děkuji a jsem s pozdravem
Vážený pane,
výskyt radonu je nepříjemná záležitost a je to třeba brát vážně. Pokud byste použili nejběžnější materiál t.j. pěnový polystyrén pak odpověď na otázku zda vnější zateplení může mít vliv na zvýšení koncentrace radonu v místnostech závisí na tom jak velký je difúzní odpor pěnového polystyrénu pro radon respektive jaký je poměr těchto koeficientů mezi betonem a pěnovým polystyrenem. Tento údaj se mi bohužel v dostupných zdrojích nepodařilo najít, vyžadovalo by to časově náročnější rešerši. Rozhodně ale nějaké zpomalení difuze radonu směrem ven lze očekávat. Pokud bude toto zpomalení jen malé, pak jej lze vykompenzovat vhodným opatřením na vnitřní straně konstrukce t.j. např. nátěrem. Používaly se nátěry na bázi vodou ředitelné epoxidové pryskyřice ARADON, ale pro
malou odolnost vůči prasklinám a mikrotrhlinám se ale v současné době používání tohoto nátěru nedoporučuje. Za nejefektivnější opatření se považuje větrání (v tomto případě rekuperační větrání aby nedošlo ke zvýšení spotřeby tepla na vytápění).
Podstatně lepší propustnost pro plyny mají vláknité minerální izolace (Isover, Rockwool a pod). Při kontaktní izolaci (lepení desek) je difuze trochu brzděná použitými lepicími tmely, takže asi optimální by bylo použít provětrávanou fasádu (http://www.dombau.cz/provetravane-fasady.htm) .
Je tedy pravděpodobné, že spojením difuzně otevřeného fasádního zateplovacího systému a zvýšeného odvětrávání interiéru pomodí rekuperačního větrání bude možné dosáhnout výrazného snížení tepelných ztrát objektu i snížení koncentrace radonu uvnitř. Bude to ale dobré konzultovat s nějakým odborníkem na protiradonovou ochranu, který to posoudí s ohledem na naměřené koncentrace radonu ve vnitřním prostředí.

S pozdravem Mgr.F.Macholda



KM
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk