Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.7.11 / dotaz č. 27957
Dobrý den,
Mám RD z roku 1990,obvodové stěny-siporex panely,tvárnice tl.30cm. Okna plastová - Žilina-výrobce neznám. Omítka vápenná.Uvažuji o zateplení a prosím o odpověď:
Jaký nejvhodnější materiál zvolit -druh,tloušťka
Tloušťka co nejmenší vzhledem k balkonům - úbytek podlahové plochy
Zdravím
Váš dům vyhovoval požadavkům roku 1990 ale v současnosti je hrubě nevyhovující. Je proto vhodné ho zateplit dům jako celek a to co nejdokonaleji.
Vzhledem k rostoucím cenám energií na vytápění rozhodně není vhodné šetřit na tlouštce tepelné izolace. Cena vlastního izolačního materiálu totiž z celého souvrství nové izolace totiž obvykle netvoří ani jednu polovinu a snižování tloušťky izolace je tedy technicky i ekonomicky nevhodné.
Rozumím Vaší snaze o úsporu místa na balkonech -tam je možné sílu izolace snížit až na 80 mm. Na další části domu ale doporučuji izolaci o síle minimálně 120 mm, lépe až 150 mm.
Jako izolaci doporučuji zvolit tzv. šedý polystyrén s grafitem, který má asi o 10% lepší vlastnosti než klasický bílý polystyren. S polystyrénem totiž umějí zateplovcí firmy obvykle pracovat lépe než s minerální vlnou.
Doporučuji zvolit na zateplení domu ucelený scertifikovaný systém - nevolit poskládání z jednotlivých levnějších komponent. Certifikované systémy jsou například v seznamu výrobků pro Zelenou úsporám.
Skrott
Odpovídá:  Ing. Jiří Skrott* - EKIS Zábřeh tisk