Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.7.11 / dotaz č. 28046
Dobrý den, hodláme v letošním roce dostavět a připojit MVE v lokalitě Smrčí kat.ú. Plešiště o výkonu cca 5-8kW. Zažádal jsem tedy ČEZ distribuci o vyjádření a podal žádost o připojení. Sdělili mi, že není v současné době možné z kapacitních důvodů přenosové soustavy mé žádosti vyhovět. Jak tomu mám rozumět? Máme my „mlynáři“ s tak zanedbatelným výkonem jako je 8kW také trpět za benevolenci úřadů k připojování mega projektů fotovoltaiky ? Prosím o radu a pomoc.

Děkuji.
Dobrý den, kromě Vás mlynářů „trpí“ také ostatní zájemci o připojení do distribuční a nebo přenosové soustavy. Jistě jste se všiml, že se rozvodná síť nehroutí „pod tlakem“ výroby fotovoltaických elektráren a pracovníci ČEPS již veřejně přiznali, že se nic hroutit nebude, protože oněch 2150MW není problém.
Z výše uvedeného je jasné, že se v případě mikrozdrojů jedná o čistě politické rozhodnutí. Tyto zdroje nemohou narušit provoz rozvodné soustavy. Někomu se to prostě hodí „do mlýna“. Kolem připojování a provozu fotovoltaických elektráren se šíří mnoho nepravdivých/polopravdivých informací a ty se využívají jako hůl na všechny.
Obraťte se na Energetický regulační úřad, který ze zákona má řešit problémy tohoto typu. Vzhledem k tomu, že za více než rok, kdy "stop stav" pro připojování trvá, s tím ERÚ ještě nic neudělal, nečekejte velký úspěch. Můžete se tedy také spojit s nějakou organizací (např. SPVEZ) a a připojte se k tlaku těchto organizací na zpřístupnění rozvodné soustavy mikrozdrojům.

S pozdravem Jan Truxa
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Energie vody
tisk