Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.7.11 / dotaz č. 28079
Přeji hezký den,mám dotaz ohledně zateplení.Vlastníme RD a v loňském roce jsme dům kompletně zrekonstruhovali a zároveň přistavili dvě místnosti.Letos by chtěl přítel dům zateplit.Stará část domu je z cihel,šířka zdiva cca 35cm a u přístavby je šířka zdiva 30cm /porotherm/.Okna jsme zvolili trojskla.Vlkost jsme v domě nezaznamenali.Dům je jednopatrový a strop pod půdou je zateplen 26 cm vaty.Stropy jsou všude snížené,výška 2,55cm.Topíme převážně plynem,doplňkový zdroj vytápění jsou krbová kamna.Chtěli bychom dům zateplit fasádním PS,ale nejsme si jisti jakou šíři PS zvolit,můžete nám prosím poradit jakou šíři zvolit a případně jaká značka PS je kvalitní,pokud se to takto dá říci?Z materiálů,které jsme dosud pročetli víme,že šíře PS závisí na více faktorech,je možné tedy sdělit nějakou obecnou odpověď?Dá se celkově říci,čím širší izolace,tím lépe?Jaký je Váš názor?Předem děkuji za odpověď
Vážená paní,
dá se říci, že při dnešních relativně vysokých cenách práce a energie (vzhledem k ceně polystyrénu) platí, že silnější vrstva izolace je výhodnější (v rozumných mezích samozřejmě).
Nevím jaké přesně jsou vlastnosti toho vašeho starého zdiva tl.35cm , nicméně ta přístavba z Porothermu v tloušťce 30cm může přibližně mít U=0,6 W/(m2.K). Pokud na tu stěnu přidáte 14cm šedého polystyrénu (např. Styrotherm PLUS 70, tl.140mm http://www.centrum-zatepleni.cz/styrotherm-plus-70-tl-140mm-sedy-polystyren-392.html ) dostanete se na U= 0,17W/(m2.K). Cena zateplení bývá obvykle kolem 1000 až 1400Kč/m2, cena toho PS je při 14cm tloušťce necelých 200Kč/m2. Pokud byste použili 20cm tak jeho cena stoupne na 290Kč a hodnota U poklesne na U=0,13 W/(m2.K), což je už hodnota vhodná pro nízkoenergetický či pasivní dům. Už při té tloušťce 14cm nehrozí kondenzace vlhkosti ve zdivu (jeho teplota při vlhkosti pod 50% nad rosným bodem i při -12°C venku). Optimální tloušťka izolace se dá spočítat pokud byste chtěli, můžete si objednat Energeticko-ekonomickou optimalizaci http://www.ekowatt.cz/cz/sluzby/energeticka-optimalizace-budov , která vám to určí přesně pro vaše konkrétní podmínky (způsob vytápění, financování toho zateplení, požadovaná doba návratnosti a pod.).


S pozdravem Mgr.F.Macholda

Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk