Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.8.11 / dotaz č. 28201
Dobrý den,
stavíme rodinný dům na okrese Hodonín, jsme ve fázi hrubé stavby (obvodové zdi, střecha, okna). Můj dotaz se bude týkat zateplení.
Dům je jednopodlažní (přízemí + horní patro), rozměry cca 12 m x 13 m. Vytápění bude na kondenzační plynový kotel + přitápění krbem, který je umístěn v centrální části domu a bude mít průduch nejen do velké obytné části, ale i do chodby (která je velká 3 m x 3,5 m a otevřená až pod střechu (není nad ní strop v horním patře) - tj. výška cca 7 m. Stropy v pokojích v horním patře budou ze sádrokartonu.
V přízemí bude podlahové topení, v patře radiátory.
Jako stavební materiál byl použit Porotherm Profi 40, stavěno na lepidlo.
Ráda bych se zeptala, jaké byste doporučovali zateplení. My jsme pomýšleli na polystyren, ale nejsme si jisti jeho tloušťkou. Případně jaké zateplení byste doporučovali dát nad sádrokartonové stropy v horním patře, aby nešla do domu přes střechu přílišná zima/teplo.
Jsem laik, doufám, že můj dotaz je srozumitelný.
Děkuji za odpověď.
S pozdravem
Sochorová L.
Dobrý den,
jako izolant pro kontaktní zateplovací systém pro fasádu bychom doporučili s ohledem na cenu polystyren, ve Vašem případě by neměly hrozit problémy s vlhkostí (polystyren má velký difúzní odpor, proto se používá někdy jako izolant minerální vata).
Co se týče tloušťky izolantu - určitě Vám ji musel navrhnout zpracovatel průkazu energetické náročnosti budovy (PENB), ten s Vámi měl prodiskutovat také ambice do jaké třídy energetické úspornosti by se Váš RD mohl dostat a co je potřeba pro to udělat. Je dobré vše navrhnovat v nějakém komplexním, širším pohledu (aby nebyl perfektní tepelný odpor stěn a oproti tomu podlaha by byla "jen" na normových hodnotách). Doporučili bychom 10-12 cm izolantu, záleží jak máte usazená okna - pokud ještě nemáte, doporučujeme je osadit na vnější líc stěny, čímž částečně eliminujete problémy s izolací ostění. Pokud okna již máte a nechcete je mít "utopená" zvolte 10 cm, v kombinaci s Vaším stavebním systémem vyjde lepší než doporučená hodnota tepelného odporu.
S napojením oken bývají vůbec problémy, doporučuji prováděcí firmu hlídat, nechat si vše vysvětlit a v topné sezóně nechat zkontrolovat termovizní kamerou.
Izolace střechy (stropu podkroví) je v dnešní době nejčastěji prováděna minerální vatou, v tloušťce 26-30 cm. Zde bych zvláště s ohledem na letní měsíce doporučil tloušťku okolo 30ti cm, zaleží co dovolí konstrukční výšky stropu pokojů. jak se udělá rošt na sádrokarton atd. Pokud ještě nemáte krytinu lze použít nadkrokevní izolaci, která má řadu výhod, cena je mírně vyšší (pracnost instalace je zase menší). U izolace šikmých střech minerální vatou bývají největší problémy s instalací parotěsné fólie, vznikají někdy nelogické prořezy pro elektřinu atd. Míra kvality provedení této fólie ve velkém určuje životnost izolantu - v místech kde bude trhlina proudí do izolace teplý vlhký vzduch z interiéru, který se sráží v izolaci a degraduje její vlastnosti.
Odpovídá:  Mgr., MBA. David Dočkal* - EKIS Brno, Energ-servis tisk